Modern technika

2022.04.06. 15:00

Drónnal szimulálták a leendő kilátó helyét Őriszentpéteren

A tervezett kilátó ideális helyének kiválasztásához drónt is felhasználtak. Az új turisztikai attrakció 120-140 millió forintba kerül majd. A szükséges forrást a TOP Plusz keretéből remélik.

Gyöngyössy Péter

A drónfelvétel mutatja, milyen lenne a látvány a tervezett őriszentpéteri kilátóból

Forrás: VN/Őrségi NPI

Korábban beszámoltunk már róla, hogy az őriszentpéteri önkormányzat jelentős turisztikai fejlesztésekre készül az Árpád-kori templom és a középkori téglaégető környékén. A projekt teljes költsége mintegy 200 millió forint lenne, ebből a legnagyobb, 120-140 millió forintos tétel a tervezett kilátó. Őr Zoltán polgármester elmondta, nagy gonddal igyekeztek kijelölni a kilátó helyét. Először a téglaégető melletti terület tűnt megfelelőnek, de szempont az is, hogy az új létesítménnyel ne fokozzák a látogatók koncentrációját. 

 

A modern technika segítségével százméteres körzetben három megfelelő helyszínt is találtak. Drónnal szimulálták, milyen lenne a különböző helyeken a kilátás. Ehhez az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság adta a megfelelő technikát. Bár a kilátó gondolata illeszkedik a térség középkori őrző, megfi gyelő, jelző szerepéhez, az is fontos, hogy egy ilyen építménnyel ne rontsák el a táj jellegét, hangulatát. A tervek szerint a kilátó az erdőben áll majd, és csak a felső része emelkedik kissé a fák fölé. Fából készül, küllemének kialakításakor a tájra jellemző haranglábak formakincséből merítenek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában