Országfásítási program

2022.04.09. 13:58

Faültetés Magyarlakon

Szombaton kezdték és hétfőn folytatják Magyarlakon a faültetést az Országfásítási program keretében. Az időjárás miatt a facsemeték egy része két nappal később kerül a végleges helyére.

HG

Fotó: © Unger Tamás

Monek Dávid polgármester szerint bár a szombati időjárás nem engedte, hogy minden fát a helyére ültessenek, de önkénteseivel hétfőn folytatják a munkát.


- Az Országfásítási program keretében 2021-ben sikeresen pályáztunk harminc darab fára. A kiírás szerint egy település ennyi fára és maximum négy helyszínre, ami önkormányzati tulajdon jelentkezhetett. Így mi a két temetőnkben, a sportpályánál és a művelődési ház és játszótér területére ültetünk. Próbáltunk úgy válogatni az igényelt fák közül, hogy az adott környezetbe illőek legyenek.

 

Ezért is a temetőkbe hárs-, és platánfákat ültetünk, a futballpályához 5 díszalmát, mivel ott elég napos a terület és reméljük idővel kellemes árnyékot is fognak adni. A művelődési házhoz 5 db gömbszivarfát és 10 db díszkörtét ültetünk. A maradék 10 db fa úgy oszlik el, hogy a két temetőbe platánfák és ezüst hársfák kerülnek. Bevontuk a három civil szervezetünket is a faültetési munkálatokba, a Sportegyesületet, az Önkéntes Tűzoltó Egyesületet és az Ifjúsági és Kulturális Egyesületet. Mind a háromból jöttek segítők, akik részt vesznek az ültetésben még hétfőn is. A tűzoltók belocsolják az üreget és a területet ahová a fák kerülnek és a fizikai munkát is segítik. A harminc fához kaptunk fánként 3 db nagy karót, védőhálót a rágcsálók ellen, távtartó léceket és szalagot, illetve fenyőmulcsot is tíz zsákkal. Megérkeztek az Országfásítási promóciós szalagok is amik minden fa karójára fel lesznek tűzve, ezzel zárul majd a fák az ültetése.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában