Szemléletformálás

2022.04.04. 09:00

Két év után újra megrendezhették a Kék sétát Szombathelyen - Fotók

Kétévnyi kényszerszünet után szombaton ismét megrendezte a Kék sétát az autizmus világnapja alkalmából a PontMás Vas Megyei Autista Gyermekekért Alapítvány. A hagyományoktól eltérően ezúttal közös éneklés zárta a programot – Jámbor Nándor, a Weöres Sándor Színház színésze közreműködésével. Kékben ragyogott a városháza.

Cseh-Egyed Bernadett

Két év után újra megrendezhették a sétát Szombathelyen

Forrás: Cseh Gábor

Mintegy félórás séta után, kék zászlókkal a kezükben érkeztek meg az érintettek és a megérintettek az Agora – Savaria Filmszínházba. A barátságtalan idő ellenére sokan döntöttek úgy, csatlakoznak a kezdeményezéshez, hogy ezzel is felhívják a figyelmet arra a másik világra, amelyben az autisták élnek. A rendezvény házigazdái Bálint Éva színművész és Szabó Tibor színművész, a Weöres Sándor Színház igazgatója voltak. 

 

Elhangzott: immár hetedik alkalommal rendezték meg a Kék sétát április 2-án, az autizmus világnapján. Ezúttal azonban nem csak egy nap lesz az autistáké: a következő hetekben is folytatódik az érzékenyítés: április 9-én 9.30 órától családi napra várják az érdeklődőket a Vasi Skanzenba, április 27-én pedig Életút autizmus címmel szerveznek szakmai konferenciát a Kámoni Arborétumban. Nemény András polgármester személyes hangulatú köszöntőjében köszönetet mondott az autizmussal foglalkozó szombathelyi egyesületeknek. Úgy fogalmazott: az autisták világa nem jobb vagy rosszabb, csak más. Ha meg akarjuk ismerni őket, akkor az azt jelenti, hogy nem akarjuk megváltoztatni a világukat. Ha pedig vesszük a bátorságot, hogy így tegyünk, csodáknak lehetünk tanúi. 

 

 

 

A szemléletformálás fontosságát hangsúlyozta Bárdosi Emőke gyógypedagógus is, aki a Kék mozi program kapcsán elmondta: a február óta tartó filmvetítések során sok fiatallal és sok hasznos kérdéssel találkozott általuk. Mint mondta, toleráns, elfogadó felnőtteket szeretnének formálni. SzemPont Másképp címmel fotókiállítás is nyílt a mozi aulájában szombaton. Tebeli Rudolf autizmussal élő fiatalember munkái a természet szeretetéről, a fény és az árnyék játékáról szólnak. A rendezvény zárásaként felcsendült a Pál utcai fiúk című musical – az utóbbi időben a szombathelyi színház egyik kirobbanó sikere Réthly Attila rendezésében, Molnár Ferenc regényéből, Dés László-zenével, Geszti Péter-szövegekkel – nevezetes betétdala, az Éljen a grund!. Énekelte Jámbor Nándor, a Weöres Sándor Színház színésze, aki a Pál utcaiak vezérét, Bokát játssza az előadásban. A szervezők még egy újítással készültek az idén: míg az előző esztendőkben az Emlékmű, ezúttal a Városháza épülete ragyogott kékben április 2-án, az autizmus világnapján Szombathelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában