In memoriam

2022.04.20. 07:00

Keve Györgyre emlékezünk

Megrendüléssel értesültünk róla, hogy Keve György, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Szombathelyi Szervezetének volt egyesületi elnöke és Vas megyei méhészeti szaktanácsadó 2022.03.31-én, életének 84. évében elhunyt.

vaol.hu

Forrás: VN-archív

Keve György 1955-ben Szombathelyen végezte el a Mezőgazdasági Technikum állattenyésztési tagozatát, 1968-ban szerzett agrármérnök főiskolai diplomát Mosonmagyaróváron, és 1975-ben a Keszthelyi Agrártudományi Egyetem Mosonmagyaróvári Karán állattenyésztő szakmérnök egyetemi diplomát szerzett. Keve Györgyöt a nagyapai, majd az apai méhészetben gyermekként bűvölte el a méhek világa, s lett egy életre a méhészet szerelmese. 

Fiatalon vált a méhészek közösségének szervezőjévé, motorjává, vezetőjévé. 1956-tól tagja volt a Szombathely és Vidéke Méhész Szövetkezetnek, majd átszervezése után a Szombathely és Vidéke ÁFÉSZ Méhész Szakcsoportjának. A 260–300 fős méhész szakcsoportban az 1968-tól 1992-ig terjedő választási ciklusban – folyamatosan – hatszor választották meg elnöknek. A méhész szakcsoportot országos szinten való eredményes működéséért 1975-ben a Sőtér Kálmán emlékplakett bronz fokozatával, majd 1984-ben ennek ezüst fokozatával ismerte el a MÉM és a Szövetkezetek Országos Tanácsa. Keve György méhészként 1988-ban megkapta a „Kiváló Méhész” kitüntetést. Időközben a Hungaronektár Ellenőrző Bizottságának egy ciklusban volt tagja, s a Méhészeti Terméktanácsban 1993- as megalakulásától fogva a megszüntetéséig a termelői oldalt képviselő választmány tagja, egy ciklusban pedig elnöke volt.

Keve György (1938–2022)

A szövetkezetek kötelező átalakulását előíró törvénynek megfelelve a Szombathely és Vidéke Áfész Méhész Szakcsoportjából 1992-ben 162 fővel megalakították a HUNOR Méhész Kft.-t, melynek a kezdetétől 2016-ig volt megszakítás nélkül az ügyvezető igazgatója. Az MME majd OMME vezetésében az intéző bizottságnak 1991-től 2005-ig volt a tagja, ezen idő alatt három cikluson át elnökhelyettesi tisztséget töltött be. Az OMME Szombathelyi Szervezetének 1986. évi megalakulásától kezdve 2020-ig elnöke és ebből adódóan az OMME országos vezetőségének a tagja volt. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettől 2003-ban megkapta a Magyar Méhészetért emlékérmet, majd 2011-ben az OMME, az egyesületi munkáért adható legmagasabb elismerésként a Faluba Zoltán Emlékérmet adományozta neki. 

A Vépi Mezőgazdasági Szakiskolával és az OMME Szombathelyi Szervezetével közösen 1995-től 2009-ig öt esetben szerveztek méhész szakmunkás tanfolyamokat, melyeken előadóként, gyakorlati oktatóként, tanfolyamvezetőként, illetve vizsgabizottsági tagként is tevékenykedett. Az Európai Unióba való belépéssel egy időben létrejövő OMME Országos Szaktanácsadói Hálózat tagjaként 2005-től 2020-ig Vas megyei szaktanácsadóként segítette Vas megye és az ország méhészeit, támogatta az OMME vezetőségének munkáját, ahol 2008-tól a Minősített Szaktanácsadó cím viselésére volt jogosult. 

Gyuri bácsival az országos és a Vas megyei méhész közélet ismert és elismert személyisége távozott el közülünk. Demjén Ferenc dalszövegében téved, amikor azt énekeli: „Hogyha eltűnünk egy perc alatt, / Velünk semmi sem tűnik el” – vannak, akikkel egy világ tűnik el! Gyuri Bácsi! Emléked megőrizzük, nyugodjál békében. 

Bárdics János OMME Szombathelyi Szervezete elnök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában