Művészet

2022.04.14. 11:00

Kiss Bence különleges technikával alkotja képeit - Szombathelyen nyílt kiállítása - fotók

Az idő függvényében címmel nyílt kiállítás az ELTE Savaria Egyetemi Központ Zéró Galériájában kedden este. Kiss Bence, a Vizuális Művészeti Tanszék harmadéves hallgatója különleges technikát választott.

Cseh-Egyed Bernadett

Kiss Bence „kéznél levő”, mégis különleges technikával alkotja képeit

Forrás: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

Különféle mintázatokat, motívumokat szkennelt a tenyerére, kézfejére, csuklójára Kiss Bence. Otthonában, a saját nyomtatójával készültek az alkotások, amelyeknek egy része az elmúlásra, az idő múlására reflektál – innen a tárlat címe is: Az idő függvényében. Néhány munkája társadalmi, kulturális problémákra reagál, és akad közöttük pár intimebb darab is: ezeken a képeken két pár – négy – kéz szerepel, és a bizalom, gyengédség kérdését járják körbe.

 Laikusként egyszerű módszernek tűnik ez, valójában azonban egyszeri és megismételhetetlen mindegyik kép: egyrészt mindig máshol fut a szkennelő csík, így máshova esik a fény és az árnyék. Másrészt tudjuk azt is, elég egy apró mozdulat, és máris mást üzen a kéztartásunk. Digitális utómunkát pedig – nem véletlenül – nem használt Kiss Bence. 

Mulandóság és örökkévalóság, hagyományos és modern, digitális és az analóg technika találkozik a képen. S összekapcsolódik egyúttal az alkotó két szakja is: a művészet és az informatika. Nagy Csaba, az ELTE Savaria Egyetemi Központ főtanácsadója a tárlatnyitón arról beszélt, hogy a kéz a legerősebb attribútuma az embernek. Az idő pedig régóta, sokféleképpen foglalkoztatja a képzőművészeket – Kiss Bence a létezés rögzítettségére tett kísérletet. A sorozat negyven képből áll, az egyetem A épületének első emeletén ezúttal húsz alkotás kapott helyet. A kiállítás június 12-éig látogatható. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában