Felelős szülők

2022.04.10. 07:00

Már a csecsemők is figyelik a mobilokat - Ha csillog-villog, világít, akkor érdekes lehet

Kapcsolataink új szemtanúi: az okoseszközök – témában tartott előadást az ELTE Forrásközpontjában Pergelné dr. Remete Eszter.

Hartyányi Gabriella

Pergelné dr. Remete Eszter tartott előadást az egyetemen

Forrás: Unger Tamás

– A csecsemőgondozás egy olyan kutatási területéről szeretnék hírt adni, ami kisbabákkal zajlik, és ott van a mindennapi életünkben – kezdte az előadást Pergelné dr. Remete Eszter. – Ez nem más, mint az okoseszköz használata, ami már beépült a kapcsolatainkba. A csecsemővel való jelenlétben is ott van harmadik szereplőként. Természetes, hogy fotózzuk őket. Adott esetben a távoli családtagokkal ezekkel az eszközökkel tartjuk a kapcsolatot. Azzal is folyamatosan küzdünk, hogy mit csináljunk a gyerekünk okoseszköz-használatával. 

 

Látják, hogy csillog-villog, világít és ha a szülő figyelmét ennyire leköti, akkor izgalmas lehet. A szülők az első időszakban rengeteg kihívással szembesülnek. Abban, hogy okoseszközt használnak, sokszor annak a vágya is benne van, hogy valamilyen módon kiszakadjanak az otthoni helyzetből. Megpróbálnak vele segítséget, támogatást, kapcsolódást találni a környezetével. Vagy csupán információt szeretnének szerezni gondozási kérdésekről. A megfigyelések szerint, amikor az anya vagy az apa előveszi az okostelefonját a gyerek jelenlétében, érdekes helyzet adódik: a szülőnek beszűkül a figyelme. Elmerül a képernyőben és nehezen lehet kirángatni a digitális világból. Az arca lefagy vagy arra reagál, amit éppen néz. – Az okoseszköz és a gyermek közötti kapcsolat nagyon gyorsan változó terület, szinte évről évre új helyzet elé állítja a kutatókat – zárta szavait Pergelné dr. Remete Eszter. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában