Családi nap

2022.04.04. 07:00

Megelevenedett Mátyás király udvara egy napra az MMIK-ban - Fotók

A hagyományőrzés jegyében szervezett családi napot az ŐrvidékHáz – Szülőföld Kulturális Egyesület az MMIK-ban szombaton.

VN

A közönség bepillanthatott a király életébe

Forrás: Cseh Gábor

A fekete sereg vert tábort az intézmény előtti téren, az érkezőket puskaszó köszöntötte. Odabent, aki szeretett volna, korhű ruhát is ölthetett. A színházteremben rendhagyó történelemórákat tartottak, az előtérben folyamatosan vetítették a Mátyás király életéről szóló meséket, továbbá kvízjátékok, rajzverseny, sólymok és agarak színesítették az egész napos programot. 

 

Számos civil és hagyományőrző egyesület vett részt a rendezvényen, amelyre a rossz idő ellenére sokan kilátogattak. – Közösséget építünk. Olyan házat szeretnénk üzemeltetni, ahová jó betérni, és ahol mindig történik valami. Örülünk, hogy ezúttal Mátyás király életébe engedhettünk bepillantást – fogalmazott lapunknak Kiss Gábor, a házigazda intézmény vezetője, aki elárulta azt is: hamarosan megnyitják a Petőfi Klubot. 

 

 

 

Az állam által támogatott családi nap legfőbb célja a hagyományőrzés volt. Mátyás öröksége több tekintetben is kivételes és nagy jelentőségű. Uralkodásának emlékét a magyar hagyomány az ország egyik virágkoraként őrizte meg, mely a viszonylag békés középkori magyar fejlődés utolsó szakasza volt a mohácsi katasztrófa előtt. Mátyás király legendája erősíti a magyar nemzet egységének megőrzését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában