Halálának 91. évfordulója

2022.04.21. 09:00

Megújult a síremléke - Erdődy Tamásra emlékeztek Kőszegen - fotók

Megújult az Erdődy Tamás Tűzoltó Egyesület névadója, néhai gróf Erdődy Tamás, egykori városi és járási tűzvédelmi felügyelő és parancsnokhelyettes síremléke.

Vas Népe

Kálinger Roland tábori lelkész áldotta meg a sírhelyet

Forrás: Unger Tamás

A kápolna melletti sírboltnál Tatár József hagyományőrző beszélt a grófról, aki 1886-ban a vasvármegyei Vöröstoronyban született. Győrben kötelezte el magát a tűzoltó hivatásnak. Győrben, Budapesten és Bécsben végzett tűzoltói szolgálatot, közben az ország egyik első szaktekintélyévé képezte magát, és a győri alparancsnokság után Vasvármegye tűzoltóságának első embere lett. 

 

Kőszegen 1921-ben telepedett le, tűzrendészeti felügyelőként és a városi tűzoltók parancsnokhelyetteseként újította meg a tűzoltóságot. 1931-ben itt hunyt el, végrendeletében jelentős összeget adományozott a helyi tűzoltóságnak. A gróf halálának 91. évfordulóján a sírhelyet Kálinger Roland alezredes katolikus tábori lelkész áldotta meg. A felújítást a XIII. kerületi Hagyományőrző Önkéntes Tűzoltó és Sport Egyesület végezte. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában