A Pinka-völgy száz éve

2022.04.05. 14:00

Olvasókönyv született a hűséges falvakról - Könyvbemutató Vaskeresztesen - fotók

A Szülőföld Kiadó mutatta be új kötetét, mely a Pinka-völgy falvai történetének száz évét tárja elénk eredeti források segítségével. Az is kiderült, hogy várhatóan egy sorozat első kötetét vehették kezükbe az érdeklődők.

Gyöngyössy Péter

A könyvbemutatót többek között a vaskeresztesi német nemzetiségi kórus színesítette műsorával

Forrás: Cseh Gábor

A kiadó Vaskeresztesen mutatta be Ide tartoznak, itt maradtak; Források a Vas megyei hűséges falvak történetéhez a reformkortól 1923-ig című kötetét. Mint Farkas Csaba, a kiadó vezetője köszöntőjében elmondta, a kötet címoldalán lévő hangsúlyos cím – Olvasókönyvek Vas vármegye történetéhez – azt jelzi, hogy ez egy könyvsorozat első darabja. 

 

Az egybegyűlteket Krancz Tamás, Vaskeresztes és Glavanics Krisztina, Narda polgármestere, dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, a parlament alelnöke köszöntötte. Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke kifejtette, hogy lebilincselő olvasmány a kötet, melyben elsődleges levéltári forrásokból ismerhetjük meg a térség mindennapjait, a paplak kerítésének lebontásán és újjáépítésén és a filoxéravész Vas-hegyen való megjelenésén át a Pinka szabályozásáig. 

 

 

 

A kötetet szerzőként Egervölgyi Éva, Inzsöl Richárd, Kovács Eszter Katalin és Pál Ferenc jegyzi. A jelenlévőknek Pál Ferenc levéltáros ajánlotta. – Régi vágyam volt, hogy valós forrásokon keresztül próbáljuk meg bemutatni az ott élőknek településük múltját és történetét – fejtette ki. – Elhatároztuk, hogy bemutatjuk azt a köteléket, ami miatt azt mondták száz évvel ezelőtt, hogy maradnak. A könyvbemutatót a vaskeresztesi óvodások, a vaskeresztesi és a nardai énekkar műsora foglalta keretbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában