Hagyományőrzés

2022.04.19. 07:00

Pityerszeri húsvétolás szép napsütésben

Rengetegen vették célba szombaton a pityerszeri népi műemlékegyüttest, ahol húsvétváró programot hirdetett az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság.

Gyömgyössy Péter

A borongást legyőzte a napsütés Szalafőn

Forrás: Szendi Péter

 Szombaton reggel még aggódtak a szervezők, hogy a borongós időjárás mennyire ijeszti el a látogatókat a pityerszeri húsvétváró programtól. De aztán kisütött a nap, és 11 óra körül már a Szala völgyéig lógott a parkoló autók sora, és gyalogosan is sokan igyekeztek a népi műemlékegyüttes felé. A kis sátorban felállított színpadon éppen a kisgyerekes családoknak szóló Zenés buborékkaland című előadás zajlott, de délutánra a Csádé zenekart is ide várták. A kirakodóvásárban díszített mézeskalácsból volt virágos, szívecskés, tojás- és nyusziforma, szörpből akadt vilmoskörte, csalán, naspolya és mézes korminszőlő, de vásárolhattunk tökmagos-krumplis pogácsát és bodzavirágzselét is. 

 

Az egyik standon óriási kerámianyulakat, mellette pedig cirbolyafenyő-forgáccsal töltött párnákat csodálhattak meg az érdeklődők. A vásári tömegtől kissé távolabb a frissen serkent fűben kisgyerekeknek tartott játszóházat Palotai Ágnes óvónő. Dél körül már hoszszú sor állt a kürtős kalácsos előtt, de sokan várakoztak arra is, hogy kipróbálják a fazekaskorongozást, és a kötélverést. Végig lehetett nézni, hogyan kap vesszőfonatos külsőt egy üveg, és lesz belőle demizson, hamar benépesült a szabadtéri rögtönzött tojáspingáló, kavicsfestő műhely is. Délre már sok kisgyerek ügyeskedett, hogy a csupasz lúdtojásokból ecsettel, szivaccsal, ragasztható mintákkal igazi hímes tojást készítsen. Katona Dánielék rokonokkal, barátokkal Budapestről érkeztek a hosszú hétvégére. 

 

Nola, Milike, Mira és a kétéves Adél teljes művészi elmélyüléssel pingálták a tojásokat, míg a férfiak a helyi nedűket kóstolgatták. Juhász Istvánné, a 82 éves dédimama a babakocsiban szendergő Kátyára vigyázott. Elmondta, hogy tizennégyen jöttek most Budapestről, és öt napra béreltek ki egy vendégházat Szalafőn. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában