Hagyományőrzés

2022.04.07. 10:00

Szakmai értékeléssel zárult a Retró folk néptáncverseny Kőszegen - A hagyomány szerelmesei táncoltak

Szakmai értékeléssel zárult a kétnapos ifjúsági néptáncfesztivál és retrofolk-találkozó szerdán a kőszegi Jurisics-vár Művelődési Központban.

Merklin Tímea

A Pötörke együttes táncokat hozott Kupuszinából

Forrás: Cseh Gábor

Kilenc produkciót mutattak be a Dunántúl különböző pontjairól érkezett fiatalok, akik a Nyugat-Magyarországi Néptáncszövetség égisze alatt Gerlecz László szervezésében gyűltek össze. A zsűriben helyet foglalt Kökény Richárd Harangozó Gyula-díjas táncművész is, aki korábban két évtizeden át a Magyar Állami Népi Együttes tánckarvezetője volt. – Járva az országot, sok tapasztalatot tudok szerezni. Itt azt láttam, hogy ez a kétnapos összejövetel nagyon hasznos volt, eredeti adatközlő táncosokat is láthattak a gyerekek. 

 

A kedd esti gála jó kis buli volt, együtt énekeltek, táncoltak. Úgy vélem, ha ennek a generációnak van kötődése a hagyományhoz, a szerelmese lesz – mondta. – A fiatalok természetes szituációkat hoztak elénk, jó töltöttséggel, ami azt jelenti, hogy a pedagógusok meg tudják tanítani a néptánc szépségeit. Azt kívántuk a gyerekeknek, hogy vigyék tovább a népi kultúrát, és pár év múlva ők üljenek a helyünkön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában