Helyi közélet

2022.04.26. 16:13

Szerb és ukrán embercsempészek a bíróság előtt

Két szerb és egy ukrán embercsempész ügyében születetett ítélet.

Szombathelyi Járásbíróság

Illusztráció!

Forrás: VN-archív

A Szombathelyi Törvényszék nyilvános ülésen a kiszabott büntetést érintően helybenhagyta a Sárvári Járásbíróság vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult ügyben hozott ítéletét.  

A Sárvári Járásbíróság a szerb vádlottat 2 év 6 hónap börtönre és 5 év Magyarország területéről való kiutasításra ítélte.
A tényállás szerint a vádlott 2020. december 24-én 17:30 körül Magyarország déli határszakaszánál, Tompa közelében, egy ismeretlen állampolgárságú embercsempész megbízásából a rendelkezésére bocsátott, ismeretlen szerbiai autókereskedő tulajdonát képező, Mercedes típusú, svéd hatósági jelzéssel ellátott tehergépkocsival felvett 13 iraki, 12 szíriai és 1 palesztin állampolgárt, - akik az államhatárt meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével lépték át, s Magyarországon jogszerű tartózkodásukat igazolni nem tudták - azzal a céllal, hogy őket Magyarországon átszállítva Ausztria területére juttassa. A Mercedes Sprinter gépkocsi raktere ablak nélküli, fűtetlen, kizárólag áruszállításra volt kialakítva. A vádlott a gépkocsival Magyarország déli határától Budapestig, majd onnan az elfogás helyéig, Simaságig közlekedett. Valamikor az esti órákban Budapest elött kb. 50 kilométerrel, ismeretlen helyen megállt, ott éjszakázott, majd a hajnali órákban indult tovább. Mivel a raktérben összezsúfolt utasok dörömböltek, ezért megállt, az autó rakterének ajtaját kinyitotta, hogy az utasok levegőhöz jussanak, illetve egyszer szintén megállt azért, hogy az általa Marko néven ismert embercsempész, aki a Mercedes Sprinter előtt haladt személygépkocsival, vizet adjon az utasoknak. A vádlottat 2020. december 25-én 10 óra körül a 84-es számú főúton, Simaság közelében a szolgálatban levő rendőrjárőr megállította, őt, illetve az általa az ország területén átcsempészni kívánt iraki, szír, illetve palesztin állampolgárokat is elfogta, és előállította. A vádlott hazatérése után Szerbiában fejenként 200 eurót kapott volna ismeretlen megbízójától abban az esetben, ha eredményesen átjuttatta volna a külföldi állampolgárokat Ausztriába. 

Az ítélet ellen a vádlott és védője a kiszabott szabadságvesztés enyhítése érdekében jelentettek be fellebbezést.
A másodfokú bíróság ítéletének indokolása szerint a járásbíróság által a bizonyítékok mérlegelésével megállapított tényállás megalapozott, a cselekmények minősítése megfelelő. A jelentős tárgyi súlyú, kétszeresen minősülő embercsempészés bűntettével 26 személy illegális határátlépéséhez segítséget nyújtó vádlottal szemben, az irányadó középmértéktől elmaradó szabadságvesztés büntetés figyelemmel a vádlott tényfeltáró jellegű beismerésére is tettarányos, annak enyhítésére a másodfokú bíróság nem látott lehetőséget.

 

A Szombathelyi Törvényszék nyilvános ülésen megváltoztatta a Szombathelyi Járásbíróság államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult ügyben hozott ítéletét. A vádlott cselekményét a Btk. 353. § (2) bekezdésének a) pontja szerint -vagyoni haszonszerzés végett elkövetettnek- is minősítette. A vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztést 2 év 6 hónapra, míg a kiutasítást 5 évre enyhítette. 
  
A Szombathelyi Járásbíróság az ukrán vádlottat 3 év 6 hónap börtönre és 7 év Magyarország területéről való kiutasításra ítélte.
A tényállás szerint a vádlott megállapodott egy ismeretlen személlyel, hogy Magyarországon a szerb államhatártól az osztrák államhatárig szállít olyan személyeket, akik meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével lépték át a magyar államhatárt. Az ismeretlen személy ezért a tartozása elengedését ígérte a vádlottnak. A vádlott egy alkalmazáson keresztül kapott GPS-koordinátákat arról, hogy hol kell felvennie és hová kell szállítania a csempészett személyeket. 2021. november 11-én 22 szír állampolgár meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével belépett Magyarország területére a szerb-magyar államhatáron. A vádlott 2021. november 14-én egy külföldi forgalmi rendszámú, Fiat Ducato típusú tehergépkocsival Jánoshalma közelében, egy mezőnél felvette a 22 fő szírt azért, hogy nekik segítséget nyújtson a magyar-osztrák államhatár meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez. A csempészett személyek Németországba, illetve Hollandiába akartak eljutni. A vádlottnak a csempészett személyeket a magyar-osztrák államhatár közelébe kellett volna szállítania. A vádlottat a csempészett személyekkel együtt 2021. november 14-én, 11 óra 40 perckor a 8635 számú út 1-es kilométerszelvényénél közúti ellenőrzés alá vonták és elfogták.

Az ítélet ellen a vádlott és védője a kiszabott szabadságvesztés enyhítése érdekében jelentettek be fellebbezést.
A másodfokú bíróság ítéletének indokolása szerint a járásbíróság által a bizonyítékok mérlegelésével megállapított tényállás megalapozott, a cselekmény minősítése azonban vagyoni haszonszerzés végett elkövetettnek is minősül. A Magyarországon büntetlen előéletű vádlottal szemben kiszabott, a törvényi középmértéket el nem érő szabadságvesztés büntetés enyhítésére lehetőséget látott a másodfokú bíróság a vádlott személyi és családi körülményeire, valamint a büntetéskiszabási gyakorlatra tekintettel.

 

A Kőszegi Járásbíróság előkészítő ülésen vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéshez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt 2 év 6 hónap börtönre és 5 év Magyarország területéről kiutasításra ítélt egy letartóztatásban lévő szerb állampolgárt.

A tényállás lényege szerint a vádlott 2021. augusztus 17-ét megelőző -pontosabban meg nem határozható időben – egy ismeretlen személlyel megállapodott abban, hogy szír állampolgároknak segítséget nyújt abban, hogy Szerbiából Magyarországon keresztül Ausztriába jussanak. A vádlott egy Szerbiában bérelt személygépkocsival 2021. augusztus 17-én este indult el Belgrádból. A szerb-magyar határt 2021. augusztus 18-án éjjel lépte át Kelebiánál. Ezt követően hajnali fél 3 körül a megbízója által egy alkalmazás segítségével a terhelt telefonjára megküldött koordináták alapján megjelölt szerb-magyar határhoz közeli helyre ment, ahol várta őt 7 szír állampolgár, akik az államhatárt korábban, ismeretlen embercsempészek segítségével, meg nem engedett módon, létra segítségével az országba bejutást akadályozó kerítésen átmászva, a jogszabályi rendelkezések megszegésével lépték át Szerbia felől, s Magyarországon jogszerű tartózkodási engedéllyel nem rendelkeztek. A 7 szír beszállt a vádlott gépkocsijába, s elindult velük az osztrák-magyar határ irányába, azonban őket 2021. augusztus 18-án 9 óra körül a 87-es számú főúton, Kőszeg közelében a rendőrjárőr közúti ellenőrzés alá vonta, elfogta és előállította.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és a védő 3 napot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére, ugyanakkor a letartóztatást fenntartó végzést tudomásul vették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában