Elszármazottak találkozója

2022.04.27. 14:00

Szeretettel fogadták a szülőföldjükre hazatérőket

Első alkalommal rendezték meg az Alsószölnökről elszármazottak találkozóját.

Tóth Judit

Monek Zsolt, Alsószölnök polgármestere köszöntötte a rendezvénysátorban az elszármazottak első találkozója alkalmából hazalátogató vendégeket

Forrás: Szendi Péter

Alsószölnök Község Önkormányzata, valamint a Német és a Szlovén Nemzetiségi Önkormányzat közösen szervezte a programot, amelyre hetven elszármazott család – összesen mintegy 150 ember – érkezett haza. 


A hagyományteremtő céllal megtartott rendezvény első részében az alsószölnöki grófnőről, Batthyány Alajosné Szapáry Teréz Erzsébetről tartott előadást Mukicsné Kozár Mária néprajzkutató, dr. Pap Ildikó Katalin régész és dr. Tóth Gábor antropológus. Utóbbi két szakember ott volt 2020-ban, amikor megnyitották a grófnő sírját az alsószölnöki temetőben. Állítólag nagyon ragaszkodott a településhez, ezért lett itt végső nyughelye is. 
Az izgalmas előadás után Monek Zsolt polgármester köszöntötte a vendégeket. 


– Sokan kényszerből hagyják el szülőföldjüket, mások csak ideiglenesen választanak maguknak új lakóhelyet, megint mások pedig többet akarnak látni, mint szűkebb pátriájuk. De lakjatok akár a szomszéd utcában, akár a világ másik felén, mindig legye­tek tudatában annak, hogy településünk örökre az otthonotok lesz, ahonnan jó el­indulni, és ahová jó hazajönni – fogalmazott a polgármester. 


Az ünnepi szentmisét Tóth Tibor felsőszölnöki plébános celebrálta, majd megáldotta a felújított temetői keresztet és Szapáry grófnő sírját. Az egybegyűltek mécsest gyújtottak a második világháborús emlékműnél és az „Akikért itthon már csak a harang szól” emlékoszlopnál. A program elismerések átadásával, kötetlen beszélgetéssel és kulturális műsorral zárult. 
 

Hetven család tagjai fogadták el a meghívást a találkozóra

Monek Zsolt, Alsószölnök polgármestere köszöntötte a rendezvénysátorban az elszármazottak első találkozója alkalmából hazalátogató vendégeket
Fotó: Szendi Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában