Évforduló

2022.04.30. 11:29

Szezonnyitó Jeliben: százéves a Varázskert - Új attrakciókkal tennék egész évben vonzóvá a helyet

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. jelképesen megnyitotta az idén százéves Jeli Varázskert új szezonját pénteken. Megkoszorúzták Ambrózy-Migazzi István sírját, majd bemutatták az elmúlt évek fejlesztéseit. Az ünnepségen beszédet mondott V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, miniszteri biztos és Harangozó Bertalan kormánymegbízott.

Gyöngyössy Péter

Bugán József, Harangozó Bertalan, V. Németh Zsolt, Orbán Lajos és Ruborits Tamás az évadnyitón

Forrás: Szendi Péter

 A rendhagyó áprilisi évadnyitó nem volt véletlen. Szeretnék ugyanis a kert jelenleg májusra koncentrálódó látogatottságát kitolni és áprilistól szeptember végéig új látványos elemekkel vonzóvá tenni a természetszerető emberek számára. Az Ambrózy-sírkertben a koszorúzás előtt Ruborits Tamás, az arborétum vezetője elmondta, hogy Ambrózy-Migazzi István 100 évvel ezelőtt kezdte meg az arborétum kialakítását. Haláláig mindössze 11 évet tölthetett a kert gyarapításával, de ezalatt több ezer rhododendront ületett el. Jeli jelképe a reménynek is. 

Ambrózy a trianoni békediktátum következtében elvesztette a kertjét Malonyán, és haza kellett térnie, de nem adta fel, hanem új álmokat szőtt itt, a Vasi Hegyháton. A koszorúzás után a kertben Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a vendégeket. Kiemelte, hogy a Jeli Arborétum Közép-Európa legnagyobb természetes kertje. 

Az erdőgazdaság az elmúlt években jelentős fejlesztéseket valósított meg az élő gyűjteményben. Ruborits Tamás elmondta, hogy 2016-ban adták át a magnóliagyűjteményüket, mely 67 különböző liliomfaféle 300 egyedét tartalmazza. 2019-ben gróf Ambózy-Migazzi István születésének 150. évfordulója tiszteletére 150 különböző nárciszfajt ültettek, minden fajtából 100 példányt. Az idei évben 13 millió forintos fejlesztést valósítottak meg. Új öntözőrendszer készült, mely a nyári hortenziavirágzást fogja elnyújtani és a szépségét emelni. A látogatóknak pedig három helyen párakapukat alakítottak ki. A 100 éves jubileum alkalmából több mint 140 különböző növényfaj 600 példányát ültették el a kertben. Létrehoztak egy 14 fajból álló hársgyűjteményt is, ami egyedülálló Közép-Európában. 

– Több mint 50 éve minden évben legalább egyszer eljövök ide – kezdte beszédét V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. – Idén is itt vagyunk, hogy a természetet és azon is túl az életet ünnepeljük. Mert itt élet van, és minden évben újra élet sarjad, emlékeztetve bennünket arra, hogy pusztíthat világjárvány, vagy dúlhat háború, a természet mindig megtalálja a továbblépés, a továbbélés lehetőségét. Tanulnunk kellene tőle. 

Harangozó Bertalan kormánymegbízott kiemelte: – Legyen előttünk példa az alapító gróf, ugyanakkor ne feledkezzünk el azokról az elkötelezett utódokról, erdészekről, természetet kedvelő emberekről, akik biztosították az elmúlt 100 évben a folytonosságot, fenntartották, bővítették és fejlesztették a kertet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában