Vas megyei forduló

2022.04.30. 11:00

Tücskök és virágok - A gyermekszínjátszó találkozó vasi fordulója

„Jó ez a Soltis színház” – kiáltott föl egy kiskamasz a lépcsőfordulóban pénteken délelőtt, a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Vas megyei fordulóján. A gyerekek a szünetben felfedezték az épületet, kíváncsiak voltak arra is, mi van a kulisszák mögött.

Ölbei Lívia

Mindig kell egy öreg király: Nagy Gábor köszönti és halmozza el minden jóval a közönséget

Forrás: Cseh Gábor

 Az idén is a Magyar Drámapedagógiai Társaság hirdette meg az országos színjátszó találkozót, a vasi forduló házigazdája évek óta a Soltis Lajos Színház. Pénteken összesen négy helyszínen – Celldömölk mellett Fegyverneken, Tatabányán és Kőbányán – zajlott megyei, kerületi forduló. A járványt a WSO is megsínylette, a kétéves szünet után jóformán újra el kell kezdeni az építkezést.

 De talán pont ezért volt szinte tapintható a találkozás öröme a Soltis Lajos Színházban. A gyerekeket – az alsósoktól a kamaszokig – nem kellett nógatni, hogy vegyenek részt a bemutatók mellé fölkínált foglalkozásokon, boldogan vetették bele magukat a közös játékba (észre se vették, mennyit tanultak közben önmagukról). 

A találkozót Szalai-Ziembicki Dóra oktatási referens nyitotta meg, a műsorközlő szerepét Nagy Gábor, a színház igazgatója vállalta: mert (majdnem) minden meséhez kell egy öreg király. A produkciókat Császár Erika bábszínész, a Mesebolt Bábszínház örökös tagja és Patonay Anita drámatanár (Káva Kulturális Műhely) értékelte. 

Különösen izgalmas és élénk volt az a beszélgetés, amelyen a csoportvezetők is részt vettek. Szöveg, látvány, zene, szituáció, fókusz, a gyerekek megszólítása, üzenet – ha ünnepi műsorról van szó –, és így tovább: a színpadi működés elemei. Volt közös ebéd is a színházi aulában (naná, hogy rántott hús). A minősítést kérők közül országos bronz minősítést kapott a répcelaki csoport összeállítása (Egy forradalmi nap Petőfivel) és a celli Szent Benedek-iskola irodalmi színpada Lázár Ervin és Vacskamati virágáért. Arany minősítést ért a celli Tücsök Bábcsoport bemutatója: Nagy Márta évtizedek óta dolgozik gyerekekkel. A WSO-sorozat gálával ér véget. Hogy ott kik léphetnek föl, a megyei fordulók után dől el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában