Piros volt a lámpa

2022.04.13. 11:46

Újabb vasúti baleset térségünkben: vonat sodort el egy autót Tapolcán, a helyszínre mentőhelikoptert is riasztottak

Összeütközött egy vonat és egy személyautó a 77-es főút 49-es kilométerénél található vasúti átjárónál, Tapolca belterületi szakaszán.

veol.hu

Forrás: Szijártó János/Napló

Bartók Judit megyei rendőrségi szóvivő elmondta, a fénysorompó piros jelzése ellenére hajtott a sínekre a sofőr, aki egyedül utazott. Úgy tudjuk, beszorult a járműbe, mentőhelikoptert is riasztottak hozzá. Elsődleges információnk szerint a sofőr életveszélyesen megsérült.   

A baleset nem érinti az út forgalmát, ezért lezárásra nincs szükség - írja a veol.hu.

Csondor Henrietta megyei katasztrófavédelmi szóvivő a baleset helyszínén
Forrás: Szijártó János/Napló

A MÁVINFORM tájékoztatása szerint a Balatonszentgyörgyről Győrbe tartó, Tapolcáról 6:41-kor továbbindult InterRégió vonat elé hajtott egy személyautó Tapolcánál. Az átjáróban a fénysorompó jól működött, tilosat jelzett a közút felé. A vonaton senki sem sérült meg. A helyszínelés végéig – várhatóan 10-11 óráig – szünetel a vonatforgalom Tapolca és Lesencetomaj állomások között. Emiatt a vasúttársaság pótlóbuszt rendel. A Balatonszentgyörgy-Tapolca-Ukk vonalon közlekedő vonatok esetében hosszabb eljutási időre kell számítani a baleset és az átszállások miatt.

Sajnos nagyon sok vonatbaleset történt már idén az országban. Az elsőről lapunk írt: meghalt négy fiatal a helyszínen, amikor a fénysorompó piros jelzése ellenére a vonat elé hajtott egy autós január elsején Tapolcánál. Az ötödik, szintén fiatal utas életveszélyesen megsérült.   

A vizsgálatok szerint a balesetek döntő többsége emberi figyelmetlenség miatt történik. Sokan nem veszik figyelembe a KRESZ előírásait, miszerint fokozott óvatossággal kell megközelíteni a vasúti átjárót, ahol folyamatosan, megállás nélkül, legalább öt kilométeres sebességgel szabad áthaladni. Tilos előzni az átjáróban és közvetlenül előtte. Biztosított vasúti átjáróra járművel csak akkor szabad ráhajtani, ha a teljes sorompó mindként sorompórúdja nyitott, a fényjelző vagy hangjelző berendezés jelzést nem ad, illetve a fénysorompó vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér fényjelzést ad. Figyelni kell arra is, hogy a vonat féktávolsága akár több száz méter is lehet, így a mozdony adott esetben azonnal nem tud megállni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában