Kijáró

2022.04.02. 09:00

Változás az ingyenes tesztelésben Ausztriában

Péntektől az új Corona tesztelési stratégia van érvényben. Mostantól minden személy havonta öt PCR-tesztet és öt antigéntesztet kap ingyenesen. A gyógyszertárakban beszerezhető antigéntesztek azonban csak április 9-től lesznek elérhetők. Ezért Burgenlandban van egy átmeneti megoldás.

magyarok.orf.at

Forrás: magyarok.orf.at

Április 1. és 9. között a burgenlandi oltási és vizsgálati központokban (BITZ) ingyenes antigéngyorstesztek állnak rendelkezésre. A BITZ április 1-jétől részben új helyszíneken működik tovább mindaddig, amíg a szövetségi kormány által szállított antigéngyorstesztek a gyógyszertárakban nem érhetőek el. Azonban ez alól is lehetnek kivétlek, mint a Felsőpulyán/Oberpullendorf található tesztállomás, ahol mától csak PCR teszt vizsgálatra lehet bejelentkezni – mondta el Kovács Szilvia ápolónő, aki múlt év decembere óta dolgozik itt - írja a magyarok.orf.at.

 

 

Saját QR-kód generálása

 

A tesztben való részvételhez egy személyes QR-kódra van szükség. Ezt a kódot bárki saját maga is létrehozhatja, ha a Burgenland weboldalon található QR-kód-generátorba beírja személyes adatait (név, e-mail cím, születési dátum, biztosítási szám, telefonszám). Ezt a QR-kódot csak egyszer kell létrehozni, és minden teszthez használható. Azok a személyek, akiknek nincs technikai lehetőségük QR-kódot generálni, közvetlenül a BITZ-ben kapják meg személyes QR-kódjukat. Azok a QR-kódok, amelyeket április 1-je előtt már generáltak a BITZ-ben egy gyors antigén teszthez, továbbra is érvényesek maradnak.

 

 

Ha a vizsgálat eredménye pozitív

 

Pozitív teszteredmény esetén a helyszínen vagy telefonon értesítenek. A pozitív antigéngyorstesztet elvégzett személyeknek azonnal haza kell menniük, és a 1450-es online CT-érték lekérdezésen keresztül kell jelenteniük, hogy gyanús kovid esetről van szó, vagy hívhatják a 02682/1450-es ingyenes egészségügyi tanácsadó vonalat. Ezt követően időpontot kapnak a Vöröskereszt egyik vizsgálóintézetében történő PCR-mintavételre.

Ehhez kapcsolódó hír, hogy mostantól a háziorvosok is kiírhatják az úgynevezett Paxlovid Covid-gyógyszert, amely rizikópáciensek számára lett kifejlesztve. Az egészségügyi minisztérium úgy döntött, hogy nem csak a tartományi kormányok osztályán dolgozó Covid-felelős orvosok, hanem a páciensek háziorvosa is elrendelheti a súlyos esetekben felhasznált Covid-gyógyszert, a helyi patikák pedig forgalmazhatják és kiadhatják ezt. De a Paxlovid nem helyettesíti a Covid-oltást.

 

 

Folytatódik a „Gargarizálás otthon“

 

Az önkéntes PCR-tesztelés iránti igény kielégítése érdekében folytatódik az országos gargarizálási teszt kampány a „Gargarizálj otthon“. Április 1-jétől minden burgenlandi havonta öt ingyenes PCR-tesztet kap a meglévő átvételi és kiadási pontokon (Spar, gyógyszertárak) keresztül, miután regisztrált a Gurgeltest applikációban a Gurgeltest app weboldalon. Azok számára, akik nem rendelkeznek okostelefonnal vagy internet-hozzáféréssel, a BITZ-en keresztül egy alternatív PCR-tesztajánlat is elérhető, amely szintén havi öt ingyenes PCR-tesztet tartalmaz.

 

 

Tárgyalások a gyógyszerészkamarával

 

A gyógyszerészkamarával is folynak tárgyalások a burgenlandi gyógyszertárakban a PCR-teszt ingyenes kínálatáról, amellyel azonban csak a vonatkozó szövetségi rendelet kihirdetése után születhet végleges megállapodás. A résztvevő gyógyszertárakat ezután a burgenland.at oldalon jelentik be.

 

 

Mentesség az egészségügyi dolgozók számára

 

A burgenlandi tartomány COVID-19 intézkedéseket kísérő rendeletét, amely az ágyhoz kötött kórházakban, valamint az ápolási és szociális ellátást nyújtó intézményekben a vizsgálati rendszert szabályozza, 2022. április 30-ig meghosszabbítják. Bizonyos személycsoportok, mint például a munkavállalók, valamint a kórházak, ápolási és szociális intézmények, sürgősségi szolgálatok, otthoni ápolás stb. betegei, lakói vagy ügyfelei korlátlan számú ingyenes PCR- és antigénvizsgálatra jogosultak.

 

 

Új BITZ helyszínek és tesztelési időpontok

 

Mivel sok esetben a korábbi BITZ-helyszínekre mostantól a tulajdonosoknak más célokra van szükségük, ezért ezek a tesztállomások új helyre költöznek.

  • Boldogasszony/Frauenkirchen: Straßenbauamt Frauenkirchen
  • Kismarton/Eisenstadt: Container-BITZ a Barmherzige Brüder kórház bejáratánál, Johann-von-Gott-Platz 1, 7000 Eisenstadt
  • Szárazvám/Müllendorf: Container-BITZ a többcélú csarnokban, Kapellenplatz 1, 7052 Müllendorf
  • Nagymarton/Mattersburg: volt SVM kávézó (bejárat: Kassa 4), Michael Koch-Straße 50, 7210 Mattersburg
  • Sopronújlak/Neutal: BITZ Neutal, Werner von Siemens-Straße 1, 7343 Neutal
  • Felsőőr/Oberwart: Container-BITZ a kórházban, Dornburggasse 80, 7400 Oberwart
  • Németújvár/Güssing: Container BITZ a güssingi kórházban, Grazer Straße 15, 7540 Oberwart

Vizsgálati idők (antigén- és PCR-tesztek):

  • Hétfőtől péntekig, 07.00-19.00 óráig.
  • Szombat és vasárnap, 08.00-18.30 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában