Elkezdődött a kivizsgálás

2022.05.10. 09:18

25 éves kismartoni férfi az ausztriai vonatbaleset halálos áldozata, a szerelvény magyar vezetője súlyosan megsérült

Kisiklott egy vonat Münchendorf (Mödling járás) közelében hétfőn kora este. A Vöröskereszt tájékoztatása szerint egy ember meghalt, hárman súlyosan, kilencen pedig könnyebben megsérültek. A baleset körülményeinek kivizsgálása már elkezdődött.

vaol.hu

Forrás: noe.orf.at

Mint arról portálunkon beszámoltunk, a súlyos vasúti baleset baleset nem sokkal 18 óra után történt az alsó-ausztriai Münchendorf mellett.

Frissítés 12.45:

Az ausztriai híradások szerint egy 25 éves kismartoni férfi meghalt a balesetben. Az 52 éves magyarországi mozdonyvezető, egy 78 éves férfi és egy 35 éves nő súlyos sérüléseket szenvedett. A vonaton 56 utas utazott, köztük sok diák. Ők ki tudtak mászni a vonatból, és kisebb sérülésekkel megúszták.

A Sopronkeresztúr (Deutschkreutz) - Sopron - Vulkapordány (Wulkaprodersdorf) útvonalon a bécsi főpályaudvaron keresztül Pozsonyba tartó vonatokat elsősorban ingázók, iskolások és diákok veszik igénybe. A vonalon 21 vonatpár közlekedik, a vonatokon éves szinten 1,3 millió ember utazik.

Előzmény:

Sonja Kellner, az alsó-ausztriai Vöröskereszt munkatársa szerint a balesetben egy ember életét vesztette. Három ember súlyosan, kilencen könnyebben megsérültek - közölte a szóvivő hétfőn este. Egy sérültet a bécsi, illetve St. pölteni kórházba szállítottak – jelentette Philipp Gutlederer, az alsó-ausztriai mentőszolgálat szóvivője. A baleset további áldozatait a badeni és a bécsújhelyi (Wiener Neustadt) állami klinikákra szállították.

A beszorult mozdonyvezetőt hidraulikus mentőberendezéssel kellett kiszabadítani a katasztrófavédelemnek. A kerületi parancsnokság tájékoztatása szerint a balesetben meghalt személy a vonat alá szorult - közölte a neo.orf.at.

Stefan Loidl, az alsó-ausztriai Állami Rendőr-főkapitányság munkatársa szerint a vonatvezető és 56 utas tartózkodott a vonaton, amely Sopronkeresztúrról (Deutschkreutz) a bécsi központi pályaudvarra tartott. Ennek megfelelően 44 ember maradt sértetlenül a balesetben. Az alsó-ausztriai Vöröskereszt müncheni falujában, a közeli katasztrófavédelmi központban vigyáztak rájuk és látták el őket.

A baleset helyszínén nagy létszámú mentőalakulat tartózkodott. A Vöröskereszt és a Szamaritánus Szövetség segítőin kívül négy ÖAMTC segélyhelikoptert és egy rendőrségi helikoptert is bevetettek.

A térségből három tűzoltóság is szolgálatot teljesített, mintegy 100 taggal. Többek között a balesetet szenvedett motorkocsiba szorult motorvezetőt kellett kimenteniük. A legtöbb ember azonban saját maga ki tudott szállni a vonatból - mondta Bernhard Feichtinger, az önkéntes tűzoltóságának hadműveleti vezetője és parancsnoka.

A GYSEV "Ventus" szerelvénye kettő motorkocsiból állt. Ezek közül a töltésről az egyik vagon a mezőre zuhant, a másik pedig az oldalára dőlt. A többi kocsi is kisiklott, de azok állva maradtak. A balesetben a légvezeték is leszakadt.

Stefan  Loidl rendőrségi szóvivő szerint a baleset okának kivizsgálása hétfőn este kezdődött. Az Alsó-Ausztriai Állami Bűnügyi Rendőrség nyomozói mellett az ÖBB és a GYSEV, valamint az illetékes misztérium munkatársai is érkeztek Münchendorfba. A vonat fekete dobozát, amely rögzíti például a szerelvény sebességét. Egyelőre nem lehet megmondani, hogy a balesetet emberi vagy műszaki hiba okozta.

A baleset miatt nem lehetett közlekedni a Pottendorfer vonal Achau – Wampersdorf szakaszán – közölte az ÖBB. Vonatpótló autóbuszokat is szolgálatba állítottak. A vasúti pálya szerkezete jelentősen megsérült.

Hana Dellemann, a GYSEV főigazgató-helyettese az egész éjszakát helyszínen töltötte. Mélyen megdöbbentette a baleset, és azt mondta: ez egy fekete nap a vasúttársaság történelmében. - Sajnos elvesztettünk egy utast, együttérzésünk és együttérzésünk most a családját és rokonait illeti - húzta alá Hana Dellemann.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában