Jobb odafigyelni

2022.05.05. 11:29

A kommunális hulladékba dobott elektronikai és veszélyes hulladék okozta a keddi tüzet az Erdei iskola úti Hulladéklerakón

A kommunális hulladékba dobott elektronikai és veszélyes hulladékok miatt keletkezett tűz az Erdei iskola úti Hulladéklerakón.

SZOVA

Forrás: Horváth Balázs

A SZOVA Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Nonprofit Zrt. közleményben tájékoztatta lapunkat a részletekről. 2022. május 3-án délután kigyulladt és mintegy 100 m2-en égett a szombathelyi Hulladéklerakó telep. A tüzet szerencsére hamar sikerült megfékezni, a lángokat a szombathelyi hivatásos és önkéntes, a sárvári, illetve a jáki tűzoltók oltották el. Az e-hulladék (a telefonok, tabletek, elektromos szakállnyírók is) nagy része veszélyes hulladéknak számít, a kommunális gyűjtőedényekbe TILOS ilyet dobni. Ennek egyik oka az, hogy a leföldelt akkumulátorok felrobbanhatnak, tüzet okozhatnak, amint történt ez a telepünkön a május 3-án. 

A másik pedig az, hogy a készülékekben található veszélyes anyagok (pl. ólom, higany, dioxin) komoly környezeti problémákat jelenthetnek. Az egyértelmű szabályozás és tiltás hatására sajnos folyamatosan tapasztaljuk, hogy az ügyfelek felelőtlen módon a kommunális gyűjtőkbe helyezik az elektronikai hulladékot, valamint egyéb veszélyes hulladékokat is (pl. olajos flakonok, rongyok). A keddi tűzeset apropóján ismét nyomatékosan felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy az elektromos berendezések hulladékait, valamint a veszélyes hulladékokat nem szabad kommunális hulladékként kidobni, hanem szelektíven kell gyűjteni őket, hogy azok újrahasznosításra, ártalmatlanításra kerülhessenek, megelőzve így a környezeti károkozást. 

Lakossági ügyfeleinktől díjmentesen átvesszük az e-hulladékot a Körmendi úti Hulladékudvarban, valamint évente elektronikai hulladékgyűjtést szervezünk, amelynek során a város különböző pontjain konténerek kerülnek kihelyezésre az elektronikai hulladék számára. Készülékcsere esetén pedig abban a boltban, ahol új eszközt vásárolunk, jó eséllyel átveszik a régit. Ami pedig a fáradt olajat és a használt sütőolajat illeti, háztartási mennyiségben lehetőség van a leadásukra a Hulladékudvarban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában