Közmeghallgatás

2022.05.12. 07:00

A praxis, a zöldhulladék és a kerékpárút is témát adott Vépen

Kovács Péter polgármester vetített képeken számolt be a 2021-es évről, majd az idei eredményekről, tervekről beszélt a képviselő-testület hétfői közmeghallgatásán. Utána hozzászólásokat fogalmazhattak meg a megjelentek.

Tóth Kata

A vépi képviselő-testület a közmeghallgatáson

Forrás: Cseh Gábor

Statisztikai adatokat sorolt a polgármester, a hivatal munkájával kapcsolatban érintette az igazgatási és a szociális-igazgatási ügyeket, a szociális ellátások területét, a műszaki-igazgatási munka részleteit, a pénzügy-adóügyeket. Kitért a város intézményeire is. A 2021-es évről úgy fogalmazott: a koronavírus éve volt. Az idei tervek között a költségvetés táblázatában rámutatott: az összbüdzsé kisebb, mint a tavalyi. 

A vetített képeken túl szóba hozta a háziorvosi praxisok ügyét: az önkormányzat továbbra is keresi a vállalkozó háziorvosokat. A hulladékügyről is beszélt: a kommunális és a sárga zsákos hulladékgyűjtés rendben folyik. Az ágat, nyesedéket továbbra is csak a kőszegi és a cséri telepen veszi át a szolgáltató térítésmentesen. Vépen terveztek olyan telepet létrehozni, ahol egy vállalkozó lerakási díj ellenében befogadná a zöldhulladékot. A jelen helyzet szerint Táplánszentkereszten lesz ilyen udvar. 

A város most egy vépi vállalkozóval egyeztet, akinek a tevékenységi köre kiegészülhet az ághulladék begyűjtésével. Az utcák is témát adtak: a Vadász utca az egyedüli, ahol nagyon rossz minőségű az útfelület. Az ott folyó építkezések miatt és mert egy beadott csapadékvizes pályázatban ez az utca is szerepel, érdemes várni a rendbetételével. Megépült a Szent Imre utcai járda – a jövőben is nagy figyelmet fordítanak a járdák felújítására, ígérte a polgármester. 

A kerékpárúttal kapcsolatban elmondta: már tervezés alatt van a belterületi szakasz a Kinizsi utcától Porpácig. A hozzászólók közül Szalai György azt panaszolta: a Béke utcán több háznál felnyomja az aszfaltot a gaz. A tulajdonosok miért nem irtják a gyomot? Sok háznál betemetik az árkot, a házon kívül parkolnak az autók – erre és a kastélypark elhanyagolt állapotára is felhívta a figyelmet.

Nem kötelezhetik a tulajdonosokat, hogy behajtsanak az udvarukra, válaszolta a polgármester. A kastélyparkra vonatkozó véleménnyel egyetértett: nem szabad veszni hagyni Vép örökségét. Van elképzelése a hasznosításra, de sok egyeztetést igényel a kérdés. 

A Rákóczi utcában lakó Kopházi Endre a fűtési szezonban érezhető kellemetlen füstszag ellen emelte fel a szavát. A kéményben vastagon lerakódott korom, kátrány okozhatja. Hivatalos lépést sürgetett és felajánlotta, hogy segít a karbantartásban. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál lehet bejelentést tenni, ők vizsgálhatják a füst okát, mondta Kovács Péter. Egyúttal felhívta a lakosság figyelmét, hogy a kémények tisztításáról időben gondoskodjanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában