A kereszt erejét hirdeti

2022.05.08. 07:00

Áldás a felújítások után Magyarszecsődön

Dr. Székely János megyés püspök áldotta meg pénteken délután a csaknem 800 éves magyarszecsődi templomot, amely többféle felújításon esett át az elmúlt időszakban. Kiállítás is nyílt, amely elsősorban a népi vallásosság tárgyi emlékeit mutatja be.

Tóth Judit

Dr. Székely János megyés püspök áldotta meg a templomot

Forrás: Szendi Péter

 Az első ütemben a templom teteje és a torony felső része újulhatott meg, a második etapban a vizesedés problémáját számolták fel egy jól bevált eljárással. A lábazat szigetelése mellett megtörtént a templom külső festése is. A munkálatok tavaly fejeződtek be, a templom püspöki áldásra pedig tegnap került sor. Az ünnepi eseményre megtelt a Kisboldogasszony-templom, amely a román kor remeke, feltehetően a 1234-ben épült, akkor még torony nélkül, azt a 19. század közepén toldották hozzá. Az ünnepi eseményen dr. Székely János megyés püspök így fogalmazott: 

– A nyugati világ óriási válságban van. A külsőt tekintve még mindig csillogó, de a belsőt nézve egyre inkább esik, porlad szét, hiszen a társadalom legalapvetőbb oszlopai hiányoznak. Jézus keresztjéből fény árad, ami egykoron bevilágította egész Európát, így Magyarországot is. Szent István erre a sziklára rakta le a nép jövőjét, ennek köszönhetjük, hogy ezer éven át megmaradtunk. Ez a magyarszecsődi ősi templom is a kereszt erejét hirdeti. A megyés püspök mellett Kiss László körmendi plébános, esperes, Takács László nádasdi plébános és Kaszás Csaba körmendi káplán is szolgált a szentmisén. 

Az esemény második részében kiállítás nyílt a valamikori plébánia épületében, amely szintén kisebb renováláson esett át az elmúlt időszakban. A tárlaton elsősorban a népi vallásossághoz kötődő tárgyi emlékek láthatók, így például Krisztus- és Mária-szobrok, szőttesek, faliképek, szentképek, feszületek, amelyek az egykori falusi házakat, plébániákat díszítették. A tárgyakat Takács László gyűjtötte össze, és a teljes kiállítási anyagot is ő gondozza. A nádasdi plébános egyébként is rendkívül sokat tesz azért, hogy a Szombathelyi Egyházmegyében a vallási emlékek megőrződjenek az utókor számára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában