A vádlott fellebbezett

2022.05.12. 15:56

Az árokba borult autó utasa már majdnem kiszállt, amikor a sofőr gázt adott és egy réten állt meg Kőszeg mellett

Szombathelyi Törvényszék

Illusztráció!

Forrás: VN-archív

A Kőszegi Járásbíróság cserbenhagyás vétsége miatt 200.000 forint pénzbüntetésre ítélt egy büntetlen előéletű férfit, kötelezte továbbá 177.360 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A tényállás szerint a vádlott 2020. április 5-én 18 óra 40 perc körüli időben Kőszegen, a Szabóhegyi úton közlekedett egy személygépkocsit vezetve, a gépkocsi jobb első ülésén utasként szállítva a sértettet. A vádlott a személygépkocsival egy enyhén balra ívelő útkanyarulatot követően - 50 km/óra „Sebességkorlátozás” és „Gyalogosok” jelzőtáblák hatálya alatt - mintegy 65-70 km/óra sebességgel haladt, amikor egy szabóhegyi épület előtti útszakaszon gépjárművével átsodródott a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba, ahol mintegy 44-47 km/óra sebességgel letért a menetiránya szerinti bal oldali, 1,2 méter széles útpadkára és azon át az út melletti útárokba hajtott.

Amikor a személygépkocsi - eredeti haladási irányával szemben - az útárokban elnyerte nyugalmi állapotát, a sértett a személygépkocsi jobb első ajtaját kinyitotta és félig kiszállt, amikor a vádlott a személygépkocsival az út mellett található rét felé megindult úgy, hogy eközben a sértett az árokba esett. A vádlott - miközben a sértett a személygépkocsi után futott - a réten a járművel áthajtva mintegy 178,5 métert tett meg, és csak akkor állt meg, amikor a rét melletti patakmedernél nem tudott tovább haladni. A vádlott ekkor kiszállt a gépkocsiból és a helyszínről elszaladt. A baleset során személyi sérülés nem történt.

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a  KRESZ 25. § (1) bekezdésében írtakat, mert járművével nem az út vonalvezetésének megfelelően közlekedett. A vádlott a balesettől függetlenül megszegte a KRESZ 14. § (1) bekezdés d) pontjában írtakat, mert az úton az ott elhelyezett jelzőtáblán megjelöltnél nagyobb sebességgel haladt. A balesetet követően pedig megszegte a KRESZ 58. § (1) bekezdésben írtakat, mert közúti balesettel érintett jármű vezetőjeként azonnal nem állt meg, a baleset folytán veszélybe került személy részére segítséget nem nyújtott. 

Az ítélet nem jogerős, mert vádlott és védője felmentésért jelentett be fellebbezést - olvasható a Szombathelyi Törvényszék tájékoztatójában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában