Fontos megbízatás

2022.05.30. 11:00

Az Ecclesia Szövetkezet élén

A napokban tartotta ötévente esedékes tisztújító közgyűlését az Ecclesia Szövetkezet. Az igazgatóság új elnökéül dr. Perger Gyula kőszegi plébánost, a szombathelyi Szily János Látogatóközpont igazgatóját választották meg, számolt be a Magyar Kurír katolikus hírportál.

Vas Népe

Dr. Perger Gyula a Püspöki Palotában – a plébánosnak sokrétű a működési területe 20210430 Szombathely Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Forrás: VN-archív

Fotó: Unger Tamás

A budapesti székhelyű Ecclesia Szövetkezetet 155 katolikus pap alapította meg 1951 szeptemberében. Boltjuk a főváros központjában kezdte meg működését, ahol az üzletet mind a helyi, mind a vidéki hívek és papok könnyen megtalálták. Alapszabályuk szerint a szövetkezet célja, hogy az egyházközösségeket, plébániákat, papságot, valamint a híveket kegyszerekkel és segédeszközökkel, valamint liturgikus könyvekkel, nyomtatványokkal lássa el. Ma szektorokra bontva dolgoznak: van nagykereskedelmi, kiskereskedelmi és webáruházas felületük, antikvitás – és természetesen pénzügy, munkaügy.

 Perger Gyula atya, az igazgatóság új elnöke a megbízatásról így vall: – Több mint tíz éve már igazgatósági tagként tevékenykedtem az Ecclesiában, a korábbi elnökkel, dr. Török Csabával fordítottuk, lektoráltuk és sajtó alá rendeztük Pascalina Lehnert viszszaemlékezését XII. Piuszról, amelyben a szerzetes nővér érdekes betekintést nyújt a történelmi kulisszák mögé. A rendszerváltás előtt az Ecclesia főként szépirodalommal, egyházi tudományok ismeretterjesztő irodalmával és egyháztörténelmi könyvekkel jelent meg a piacon, például Szántó Konrád háromkötetes egyháztörténetével. Raymond Moody könyve, az Élet az élet után pedig nagy bestseller volt. 

A könyvkiadással kapcsolatban jelenleg útkeresésben vagyunk, nagyon nehéz ma megtalálni a megfelelő profilt. Az imakönyveinket folyamatosan próbáljuk frissíteni, gyerekeknek szóló sorozatunk nagyon szép grafikai megoldású. Az utóbbi években a hittankönyvkiadás lett a legerősebb ágazatunk. Van egy teljes, nyolcosztályos hittankönyvsorozatunk. Gyula atya tavaly augusztus óta Kőszegen plébános, 2017 óta igazgatóként vezeti a Püspöki Palotában kialakított Látogatóközpontot, az Egyházmegyei Könyvtárt és az Egyházmegyei Levéltárt. 2018 óta a Martinus Könyvkiadó és Kegytárgyboltot is irányítja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában