Történelemből és biológiából

2022.05.17. 16:00

Az igazi nyereség a tudás - Első és harmadik helyet szereztek a Bolyai diákjai az OKTV-n

Ismét az élmezőnybe jutottak az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV) az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákjai: történelemből Andor Sára első, biológiából Tresztián Márk harmadik lett.

Merklin Tímea

Felkészítők és diákok: dr. Vigh Kálmán, Andor Sára, Tresztián Márk, Baranyai József és Szabó Bence Farkas

Forrás: Szendi Péter

Az 1526. évi csata kapcsán három király mohácsi szerepvállalását tárgyalta a dolgozatában Andor Sára 11. b osztályos tanuló, aki humanista történetírók leírásai alapján dolgozott. Sára szívesen olvas történelmi regényeket vagy néz történelmi filmeket, tanulmányait az ELTE jogi karán szeretné folytatni, történelemből emelt szintű érettségit tesz. Felkészítő tanára, dr. Vigh Kálmán elmondta: az OKTV az egész tanévet átölelő verseny, öt fordulóból állt: tesztírással, négy esszé megírásával. Akik továbbjutottak, lehetőséget kaptak arra, hogy a három megadott témakörből pályamunkát írjanak, majd azt megvédték szóban. Sára pályamunkája 35 forrást tartalmaz, több mint száz jegyzettel, vagyis elmélyült tudományos dolgozat, önálló munka a kiadott szakirodalom alapján, amihez a tanár konzultációs segítséget nyújtott. 

Dr. Vigh Kálmán úgy fogalmazott: hozadéka az OKTV-nek, hogy a diákok felkészülés közben megérzik „a tanulás fölött lévő tudományos gondolkodás ízét”. Tresztián Márk 12. c osztályos diák biológiából ért el országos harmadik helyezést, a tanárai Baranyai József (biológia) és Szabó Bence Farkas (kémia). A biológia OKTV gyakorlati jellegű verseny, problémaalapú feladatokon dolgoztak instrukciók alapján, a középiskolai teljes tananyag ismerete szükséges volt. Érdekes feladatok voltak, például kellett lónadályt (piócafélét) boncolni, elemezni szövettani metszetet, penészgombákból vett mintákat azonosítani mikroszkóp segítségével. 

Márk kutatóbiológus szeretne lenni, a mikrobiológia, genetika területén fejlődni, a Szegedi Tudományegyetemen folytatja. Már most százzal több pontja van, mint a felvételi ponthatár. Mindkét tanára dicsérte a fiú szorgalmát és tehetségét, hozzátéve, hogy „az igazi nyereség az a tudás, amit felkészülés közben szereztek”. Történelemből több mint háromezer, biológiából körülbelül ötezer diák indult, a Bolyaiból több tantárgyban több bolyais diák belevágott, kilencen jutottak az első ötvenbe. Az első és a harmadik hely óriási eredmény a diákok és az iskola számára is. Sajnálják, hogy idén nem rendeznek országos díjátadó ünnepséget, mint korábban, az elismerést postán kapják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában