Baciluskifüstölés

2022.05.22. 13:00

Baciluskifüstölés - Így védekeztek a tífusz ellen Vas megyében, amikor 1908-ban felütötte a fejét

Tömeges tífuszmegbetegedéseket diagnosztizáltak 1908-ban Szombathelyen. A kór gyorsan továbbterjedt, a Kőszegi járásban óvintézkedéseket hoztak.

Feiszt György

A kőszegi Czeke-malomban rendeztek be „fertőtlenítőt”

Forrás: VN/Feiszt György archívuma

1908 áprilisában Szombathelyen tömeges tífuszmegbetegedéseket diagnosztizáltak. A járvány – érthető módon – a városnak rossz hírét keltette. Az újságok szerint egyes fürdőhelyeken, ha egy vendégről kiderült, hogy szombathelyi, elköltöztek mellőle. A kór hamarosan Perenye községben is felütötte fejét. Az egészségügyi vizsgálat szerint a betegséget egy Szombathelyen dolgozó munkásleány cipelte magával, és miután a faluban két héten belül öten meghaltak, a Kőszegi járás főszolgabírája, Kőszeg polgármestere – dr. Mezihradsaky Kálmán megyei főorvossal egyeztetve – a járvány terjedését megelőzendő óvintézkedéseket hozott. 

Elrendelték, hogy amennyiben bárhol gyanús megbetegedés fordulna elő, azt a tiszti orvosnál jelenteni kell, a megbetegedetteket pedig azonnal szükséges kórházba szállítani. A kőszegi alreáliskola a szombathelyi és városkörnyéki tanulókat nem engedte haza szünidőre. A távolabb lakók pedig csak kísérőkkel utazhattak, akik Szombathelyen ügyelnek arra, hogy itt a tanulók ételt és italt ne fogyasszanak. A polgárok persze öntevékenyen is „védekeztek”. Az egyik kőszegi fodrász üzletének ajtajára feliratot függesztett, amelyen közölte, hogy „a szombathelyieket nem szolgálja ki”. A heti vásáron egy szombathelyinek nézett déligyümölcsárust a rendőrségnek kellett megvédeni a már készülőfélben levő tettlegességtől. 

Kis híján tragikussá vált egy gyógyszerész megfüstölése. Az esetről a kőszegi újság Kifüstölték a bacilusokat! címmel számolt be. Megtudhatjuk belőle, hogy a kőszegi illetőségű Losonczy Lehel, aki Babos István szombathelyi gyógyszertárában segédként dolgozott, vonattal járt munkahelyére. Amikor az esti órákban Kőszegre visszaérkezett, az állomáson az egészségőrök elfogták, és se szó, se beszéd a Czeke-féle malomban berendezett „fertőtlenítőbe” vitték, ahol formalingázzal telített szobába zárták. A fuldokló férfit csak akkor engedték ki, amikor a „baciluskifüstölés” szerintük már megfelelő mértékű volt. A fertőtlenítés után Losonczytól a csomagjában talált élelmiszereket elkobozták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában