Ünnepi szentmise

2022.05.23. 17:13

Boldog Apor Vilmos püspök vértanú emléknapján Fekete Szabolcs Benedek szombathelyi segédpüspök is misézett Győrben

Boldog Apor Vilmos vértanú püspök emléknapján, ünnepi szentmise várta hétfőn a híveket a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisét dr. Veres András győri megyéspüspök, és Fekete Szabolcs Benedek szombathelyi segédpüspök celebrálta.

vaol.hu

Forrás: Huszár Gábor

Az Apor család Erdélyből származott. Apor Vilmos a gimnáziumot a jezsuitáknál végezte, ezt követően jelentkezett a győri egyházmegye szemináriumába. 1915-ben szentelték pappá, működését a nagyváradi egyházmegyében kezdte meg, majd 1941-ben a Szentatya győri püspökké nevezte ki - írja a kisalfold.hu.

Apor Vilmos szívén viselte a polgári lakosság sorsát, sokakat befogadott, a szegényeket felkarolta, és segítette. 1944 áprilisában, Győr bombázása után maga is járta a város utcáit, hogy személyesen segíthessen a bajbajutottaknak. 1945-ben az oroszok elérték Győrt, és részeg katonák jelentek meg a Püspökvárnál: el akarták vinni a lányokat, asszonyokat. Két golyó sebesítette meg a főpásztort, akit ugyan kórházba szállítottak, de életét nem tudták megmenteni. 1945. április 2-án, húsvét hétfő hajnalán belehalt sérüléseibe. Holttestét a kármelita templom kriptájában temették el; 1986. május 23-án a székesegyházban helyezték végső nyughelyére.

II. János Pál pápa 1997. november 9-én avatta boldoggá Apor Vilmos vértanú püspököt Rómában, több ezer magyar zarándok jelenlétében. Hivatalos emléknapja május 23-ára, a végső nyughelyére helyezés évfordulójára került. Ezen a napon, valamint a győri bazilikában minden hónap első hétfőjén, szentmisét mutatnak be a tiszteletére. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában