Kőszeg iskolaváros

2022.05.03. 08:00

Diákjelvényt kaptak Kőszegen

„Nem telt el, hanem van” – ez az Ottlik Géza Iskola a határon című regényéből származó mondatrész az új kőszegi diákjelvény felirata. Az idén négy iskola végzősei vehették át a Kőszegen töltött középiskolás éveikre emlékeztető jelképet.

Tóth Kata

A Jurisich-gimnázium ballagói a városháza előtt vették át a jelvényt a polgármestertől

Forrás: VN/Facebook

– Régi vágyunk teljesült. Kőszeg iskolaváros, az iskolák fontosságát elismerve olyan emléket szerettünk volna adni a végzősöknek, amely Kőszeget, a középiskolás éveiket juttatja eszükbe – fogalmazta meg a diákjelvény kapcsán Básthy Béla polgármester. A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete Local Flavours projektjéhez csatlakozva az intézmény és a város együttműködésében készült el a kőszegi diákjelvény, rajta az Ottlik-idézettel, a Kőszegi diák felirattal, a Diáksétány kapuját formázó iskolavárosi logóval, a tanulást jelképező nyitott könyvvel, a város néhány emblematikus épületével, valamint a ballagás évszámával. – A kapuval üzenünk a diákoknak: szándékuk szerint be- vagy kiléphetnek rajta, és a szülőknek is: hálásak vagyunk, hogy éppen Kőszeget választották gyermekük tanulmányainak helyszínéül. 

Mindenkit visszavárunk – hallottuk a polgármestertől, aki hozzátette, az egyes iskoláktól függetlenítették a diákjelvényt: a volt kőszegi diákok, a gyémánt- és vasdiplomások, valamint a katonai alreálba járt cőgerek éppúgy a magukénak érezhetik. Utóbbiakkal kapcsolatban külön idézte az Ottlik-regényben olvasható mondatot: „Az a három év pedig nem telt el, hanem van.” Az idén a Jurisich Miklós Gimnázium, a Kőszegi Evangélikus Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, az Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium és a Dr. Nagy László EGYMI szakmát tanuló végzősei tűzhették fel a jelképet – ők a kőszegi diákjelvény első birtokosai. Közülük a Jurisich Miklós Gimnázium ballagói a városháza előtti hagyományos búcsún vették át a diákjelvényt, melynek átadásában volt kőszegi középiskolásként Fekete-Pataki Edit és Takácsné Varga Ágnes önkormányzati képviselők segítettek Básthy Béla polgármesternek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában