Adóbevallások

2022.05.20. 07:00

Éjfélig még van idő - Pénteken még leellenőrizheti, hogy jól számolt-e a NAV!

Éjféltől adóbevallássá válnak a tervezetek, de ma még van lehetőség átnézni, módosítani és dönteni az egy százalékok felajánlásáról is.

Budai Dávid

Nagy Gábor ügyintéző és kollégái egész héten hosszított nyitvatartás mellett dolgoznak

Forrás: Szendi Péter

Pénteken éjfélkor jár le az szja-bevallás határideje, a legtöbb embernek ugyan semmi teendője nincs, hiszen az idei év a hatodik, amikor a NAV automatikusan elkészíti több millió ember adóbevallásának tervezetét, a dokumentumot azonban érdemes alaposan áttekinteni, és ha szükséges, javítani. Ügyfélkapuval, akár telefonról is elérhető az online tervezet. 

Akik nem rendelkeznek elektronikus tárhellyel és visszajár a befizetett adóból, vagy fizetniük kell a bevalláskor és részletfizetést kérnének, azoknak a bevallási tervezethez mellékelt, személyre szabott kiegészítő nyilatkozatot kell kitölteni és visszaküldeni, a határidő itt is május 20. Az szja befizetésekor az adóazonosító jelet vagy adószámot az átutalás vagy csekk közlemény rovatában mindig fel kell tüntetni, e nélkül a NAV a befizetett összeget csak késve tudja a befizetőhöz kapcsolni. Aki nem foglalkozik az szja-bevallásával, annak automatikusan bevallássá válik a tervezete, az őstermelőket, az áfás magánszemélyeket és az egyéni vállalkozókat kivéve. Azoknak azonban mindenképpen ki kell egészíteniük a tervezetüket, akik olyan jövedelmet szereztek tavaly, amelyről a NAV nem, vagy csak részben rendelkezik adattal. Tipikusan ilyen az őstermelői és a külföldről érkező jövedelem, valamint a lakáskiadásból vagy a lakás eladásából származó bevétel. 

Akiknek jár valamilyen családi kedvezmény (családi-, személyi-, első házas vagy éppen négygyermekes kedvezmény), szintén jól teszik, ha figyelmesen átolvassák az adóbevallás-tervezetüket. Azoknak, akik több egészségpénztárból is jogosultak adókedvezményre, arról kell nyilatkozniuk, hol szeretnék érvényesíteni a kedvezményt. 

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról is május 20- áig rendelkezhetünk, vagyis ha még nem tettük meg, ma van az utolsó lehetőség, hogy egy civil szervezetet, egy vallási közösséget vagy a Nemzeti tehetség programot támogassuk. Petkovits Anikó, a Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóság sajtóreferense elmondta, akik elakadnak a tervezet jóváhagyásában, kiegészítésében, vagy az 1+1 százalék felajánlásában, azok személyesen 18 óráig tudják felkeresni a szombathelyi adóhivatalt, de kérhetnek segítséget a 1819- es telefonszámon is. A NAV Infóvonalán a hivatal munkatársai ma 20 óráig fogadják a személyi jövedelemadózással kapcsolatos kérdéseket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában