Defibrillátor

2022.05.06. 13:00

Életmentő eszköz mindenki számára Sárváron

Bujtás Balázs temetkezési vállalkozó sokat gondolkodott azon, hogy a cége irányába majdnem 30 éve megszavazott bizalmat hogyan hálálhatnák meg, mit adhatnának önzetlenül az embereknek. Végül egy beszélgetés során jöttek rá a megoldásra. Mi mást adhatnának, mint az élet lehetőségét?

Hartyányi Gabriella

Bujtás Gáborné Rita mutatta meg a defibrillátort

Forrás: Cseh Gábor

– Szabó Zoltán sárvári alpolgármester, a sárvári mentőállomás vezetőjének közbenjárásával vásároltunk egy automata defibrillátort. Az önkormányzattól szükség volt használatba vételi engedélyre, miszerint közterületen, utcafrontra „kilógó” szekrényt tehessünk ki. Sárvár önkormányzatától minden segítséget megkaptunk ehhez. Egy fűthető, riasztóval ellátott szekrényben helyeztük el az eszközt irodánk homlokzatán. A nap 24 órájában bárki számára hozzáférhető Sárváron az Árpád utca 8. szám alatt. A készüléket – megóvása érdekében – kiegészítettük egy biztonsági kamerával. 

A defibrillátort laikusok is tudják használni, mivel az újraélesztést végző mindvégig hangüzenetek útján kommunikál az elsősegélynyújtóval, aki segíti őt a döntéshozatalban. Ez a kezdeményezés lehetőséget ad az élethez egy olyan cégtől, amelynek neve hallatán az elmúlás jut az eszünkbe – magyarázta Bujtás Balázs. 

A hirtelen szívmegállás Magyarországon évente 26 ezer, naponta hetven honfitársunk életét követeli, vezető haláloknak számít. Ha a beteg újraélesztését, lélegeztetését, a mellkas kompresszióját, valamint a beteg defibrillálását tíz percen belül elkezdik, van esély a túlélésre. Azt, hogy hol van defibrillátor a közelünkben, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány honlapján található térképen nézhetjük meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában