A környezetért

2022.05.26. 08:00

Előadás-sorozat - Központban a globalizáció hatása az erdőkre és a fákra

A Vas Megyei Önkormányzati Hivatal két osztrák partnerrel és a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézetével közösen valósítja meg a REIN-Forest projektet, melynek része az a négy alkalmat magában foglaló előadás-sorozat, amely a globális éghajlatváltozás erdeinkre gyakorolt hatását hivatott bemutatni.

Gyöngyössy Péter

Prof. dr. Lakatos Ferenc a biológiai inváziók veszélyeiről beszélt

Forrás: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

A szakmai workshopsorozat lebonyolításáért felelős Vasi Ifjúságért Egyesület szerdán tartotta meg a sorozat harmadik eseményét a Kámoni Arborétum Látogatóközpontjában. Az előadások sorát prof. dr. Lakatos Ferenc rektorhelyettes, egyetemi tanár, a Soproni Egyetem, Erdőművelési és Erdővédelmi Intézetének igazgatója nyitotta meg. A globalizáció hatása az erdőkre és a fákra, a környezetre című előadásában arról beszélt, hogy a biodiverzitást az élőhelyek degradálásán kívül leginkább a biológiai inváziók veszélyeztetik. 

Szemléletes példákkal mutatta be, hogy a közlekedési eszközök fejlődése a kerék feltalálásától a konténerszállító hajókig hogyan befolyásolta a növény-, állat- és gombafajok terjedését, a biológiai inváziók kialakulását. Elmondta, hogy különösen a rovarvilág esetében veszélyes az új invázióra hajlamos fajok megjelenése. Széles ökológiai tűrésűek, gyorsan terjednek, magas az utódszámuk, a zord körülményeket is átvészelik pete- vagy bábalakban, rejtett életmódot élnek és elég aprók ahhoz, hogy egy nagy tengeri szállítmányban ne vegyék észre őket. 

Észak-Amerikában most a mi gyapjaslepkénk, nálunk a tölgy csipkéspoloska veszélyezteti az erdőket. Dr. Illés Gábor tudományos főmunkatárs, a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézetének osztályvezetője az alkalmazkodást segítő erdészeti kutatásokról beszélt. Megtudhattuk egyebek között, hogy kifejlesztettek egy olyan döntéstámogató rendszert, amely a klímaváltozás különböző forgatókönyveinek megfelelően képes modellezni a várható termőhelyi változásokat. Dr. Benke Attila tudományos főmunkatárs, az Erdészeti Tudományos Intézet osztályvezetője a fenntartható tölgygazdálkodás érdekében végzett legújabb alapkutatási eredményekről számolt be. Az esemény pódiumbeszélgetéssel zárult. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában