Az ítélet jogerős

2022.05.24. 15:36

Éveken át sikkasztotta az ápoltak pénzét egy vasi szociális otthon gazdasági munkatársa - Ítélet született az ügyben

Ítélet született a Vas megyei nő ellen aki összesen több mint 6 millió forintot sikkasztott el egy szociális ellátást nyújtó intézmény gazdasági nővéreként.

Szombathelyi Törvényszék

Forrás: Pixabay

Forrás: Pixabay

A Körmendi Járásbíróság előkészítő ülésen 44 rendbeli folytatólagosan, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett sikkasztás bűntette, 74 rendbeli sikkasztás vétsége és más bűncselekmények miatt halmazati büntetésül 1 év 8 hónap, végrehajtásában 4 évi próbaidőre felfüggesztett börtönre, valamint 4 év gazdasági nővéri foglalkozástól történő eltiltásra ítélt egy büntetlen előéletű nőt. A vádlottal szemben 4.026.965 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el, kötelezte továbbá több magánfél részére kártérítés és az állam javára 582.719 forint bűnügyi költség megfizetésére. 

A tényállás lényege szerint a vádlott egy szociális szakosított ellátást nyújtó intézményben dolgozott gazdasági nővérként, és négy éven át 118 ápolttól sikkasztott el, összesen több mint 6 millió forintot. A vádlott munkakörébe tartozott az intézmény ápoltjainak az igényei szerinti kisebb vásárlásokra előleg felvétele, az intézményen kívüli vásárlásaik lebonyolítása is. Az intézetben lakók pénzkezelési szabályzata szerint ugyanis a pénzt nem kezelő lakók részére az osztályos gazdasági nővér vásárol be, ehhez engedéllyel és a megfelelő nyomtatvány kitöltésével vehet fel előleget, majd a számlákkal el kell számolnia. 

A vádlott a munkakörével visszaélve a lakók igényei szerinti bevásárlásokra felvett előleggel sajátjaként rendelkezett, és rendszeresen vásárolt a lakók pénzéből magának is különböző termékeket, amikről az egyes gondozottak nevére számlát állíttatott ki, és azokat felhasználta, valamint hamis magánokiratokkal több mint 3 millió forint előleget is vett fel a letéti pénztárból. A vádlott munkaviszonyát rendkívüli felmentéssel megszüntették.

Az ítélet jogerős - olvasható a Szombathelyi Törvényszék weboldalán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában