Idősek ellátása

2022.05.28. 09:00

Fiatalos alternatíva - A digitális okosotthonoké a jövő az idősgondozásban - fotók

Pénteken délután, a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület (PBN) szervezetének lakossági nyílt napján próbálhatták ki a megjelent idősek, hogy milyen digitális megoldások érhetők el számukra, illetve az idősgondozásban dolgozók számára a mindennapi élet megkönnyítésére.

Polgár Patrícia

Könczöl Boldizsár eszközöket mutatott be

Forrás: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

A nyílt napot megelőző kerekasztal-beszélgetésen Barta Balázs, a PBN ügyvezető igazgatója elmondta: az egyesület három évvel ezelőtt kezdett el nyitni a szociális terület felé. Ennek eredményeképpen nyitották meg tavaly az úgynevezett idősotthonszobájukat digitalizációs oktatási, kutatási és fejlesztési céllal. Kulcsár Lászlóné, a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetője rávilágított: az idősek ellátása nagyon fontos terület már csak azért is, mert Szombathely elöregedő város: száz 14 éven alulira megközelítőleg százhetven 65 év feletti idős lakos jut. 

Hozzátette: kihívások elé állítja munkatársait az, hogy a szociális gondozás nem népszerű hivatás manapság. Szavait megerősítette dr. Pakai Annamária, a Pécsi Tudományegyetem Szombathelyi Képzési Központjának igazgatója is, aki elmondta: az utóbbi években olyan kevés a jelentkező a szociálismunkás-képzésre, hogy az intézménynek nem éri meg azt elindítania Szombathelyen. Némethné Baráth Anikó, a Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola igazgatója azonban biztató adatokat közölt: idén hat végzősük tesz szociális ágazati érettségi vizsgát, mostani kilencedikes tanulóik közül pedig már 32 diák választotta ezt a pályát.

 

 Kiemelte, hogy a digitális megoldások a fiatalabb generáció számára teszik könnyebbé az idős szüleikről, illetve a szociális munkások számára az idős gondozottjaikról való gondoskodást – így akár a digitális innovációknak köszönhetően bentlakásos intézmény helyett alternatíva lehet egy „okosotthon” kialakítása is a számukra. Rosta-Pethő Brigitta a PBN at.home projektje képviseletében ismertette: olyan megoldásokra törekszenek, amelyekkel abban segíthetik az időseket, hogy a mindennapjaikat minél tovább a saját, szeretett közegükben és legfőképpen biztonságban tölthessék. Ezért adattovábbításra képes digitális eszközökből álló csomagokat hoztak létre, amelyeknek az adatait nemcsak a használó, hanem a családtagok, gondozók, sőt, akár a háziorvos is láthatja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában