Van utánpótlása a filmes szakmának

2022.05.12. 07:00

Filmes műhelyek alkotásait értékelték Szombathelyen

Műhelydíjakat ítélt oda a zsűri a PLÁNtáló 2022 Ifjúsági Filmművészeti és Videó Pályázatra beérkezett filmekre a sportházban tartott rendezvényen szerdán.

Merklin Tímea

A Rum-kastély EGYMI médiaszakköre Boros Ferenccel, aki zsűritagként értékelte a filmjüket

Forrás: Cseh Gábor

A pályázatot Szombathely városa és Vas megye ifjúsági korosztályának (12–25 év) hirdették, 15 percnél nem hoszszabb kisfilmeket készíthettek a résztvevők műfaji megkötés nélkül. A zsűriző Boros Ferenc elmondta, az egyik legfontosabb tény az, hogy a filmes kultúra Szombathelyen, illetve Vas megyében él és virágzik, és a fiatalok létrehozzák ezeket az alkotásokat. A PLÁNtálóra is filmes műhelyek munkái érkeztek be. 

– Ez azért nagyszerű, mert érződik, hogy mindig van utánpótlás – fogalmazott Boros Ferenc, aki három műhelyt emelt ki a felhozatalból. Elsőként a Góri Filmes Műhelyt, amely három-négy éve jött létre a Berzsenyi Dániel Könyvtár mozis programjának égisze alatt. Magyar filmeket vetítettek a helyi könyvtárban, és akkor tizen- és huszonévesek úgy döntöttek, hogy nemcsak nézni szeretnék a filmeket, hanem létrehozni is. Lendületes, friss műveket készítenek. A mostani pályázatra egy jól végiggondolt irodalmi adaptációt készítettek A kert címmel. 

Boros Ferenc kiemelte a Jurisich Miklós Gimnázium Filmműhelyét is, ahol évek óta hoznak létre főleg kísérleti filmeket, most a pandémia – továbblépés – bezártság – elvágyódás témája foglalkoztatta őket. A szakember nagyon jónak találta, hogy tényleg csoportként működnek, egymás filmjébe folyamatosan besegítenek. Egy animációs és két kísérleti filmmel pályáztak. A Rum-kastély EGYMI médiaszakköréről is elismerően szólt Boros Ferenc, mert fogyatékkal élő alkotók készítenek filmeket. Sokféle művet létrehoztak már, idén egy animációs filmmel jöttek, a Majom mamája című művel, ami egy gyerekkönyv irodalmi adaptációja, nagyon szerethető. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában