Hagyományos fajták a jövő stabil és szelíd kertjeiben

2022.05.23. 08:00

Gyümölcsészprogramjain a tájfajtákra hívja fel a figyelmet az Írottkő Natúrparkért Egyesület

Cél az is, hogy megmozdítsák a helyi közösséget ezek megőrzése, megmentése érdekében.

Tóth Kata

Rieglerné Pimmer Izabella a Zwingerben megnyílt kiállításon, amely a Kárpát-medence gyümölcsészeti hagyományaira alapozott szemléletet és rendszert mutatja be

Forrás: Ohr Tibor

Már látogatható a Zwingerben az Alkalmazkodó gyümölcsészet – a jövő kertje a Kárpát-medencében vándorkiállítás, amelyet a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány állított össze. Szombaton a helyi szőlőtermesztést, a ciszterci kertben lévő önkormányzati fiatal gyümölcsöst bemutató tájséta indult a kőszegi szőlőhegyre. A hónap végéig kínál programokat a gyümölcsészeti május a natúrparkban. 

– A vándorkiállítás a Kárpát-medencei gyümölcsészeti hagyományokra alapozott alkalmazkodó gyümölcsészet szemléletével és rendszerével ismerteti meg a látogatókat. A hangsúly az alkalmazkodó gyümölcsészet legfontosabb alapelvén, a természeti folyamatokhoz történő szelíd alkalmazkodáson van. Ennek eredménye egy magas szervezettségű, nagy diverzitású, stabil – társadalmilag és gazdaságilag is fenntartható – ökológiai rendszer, mely az ember számára helyet és tartós megélhetést tesz lehetővé. 

A kiállítás fő üzenete pedig az, hogy egy természetszerű rendszer képes az alapvető emberi szükségleteket megfelelő mennyiségben és kitűnő minőségben kielégíteni. Segít annak a hamis mítosznak a lerombolásában, hogy az iparszerű mezőgazdaság kínálja a megoldást az emberiség élelmezési problémáira – mondta el Rieglerné Pimmer Izabella, a program felelőse. A hagyományos fajtákkal vegyszerek nélkül, hatékonyan kertet művelni – ez a jövő kertje. 

A témát érinti a május 28-án, szombaton 9 órakor kezdődő előadás a Zwingerben (Öregtorony). A hagyományos és természetes gyümölcskertészettel foglalkozó délelőttön Kovács Gyula erdész a Kárpát-medencei ősi gyümölcsfajtákról, Lázár Péter gyümölcsész a talaj éltetéséről beszél majd. Darázsi Zsolt madarász Ingyennapszámosok címmel tart előadást, Lantos Tamás gyümölcsész a Markócon (Baranya megye) található kísérleti kertjüket, Rieglerné Pimmer Izabella az Írottkő Natúrparkért Egyesület gyümölcsészprogramját mutatja be. A gyümölcsésznapon a részvétel ingyenes. Közben zajlik az egyesület natúrparki vetélkedője. Hét felsős csapat vett részt azon a természetismereti játékon, amelyet Lázár Péter gyümölcsész tartott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában