Csak szűk családi körben cserfes

2022.05.15. 12:00

Ha érzékeny a gyermek, nem a szülő nevelési stílusa a viselkedésének az oka

Az Ön gyermeke érzékeny? – tette fel a kérdést legutóbbi blogbejegyzésében Deliága Éva gyermekpszichológus. Majd példákat hozott azokra a gyerekekre, akik érzékenyek bizonyos szempontból és fejtörést okoznak a szüleiknek és környezetüknek, hogyan kell és szabad kezelni viselkedési sajátosságaikat.

Vas Népe

Ha másokkal kiabálnak az oviban, iskolában, ő kezd el szorongani, félni

Forrás: Shutterstock

Hosszan sorolta a lehetséges jeleket: az érzékeny gyermeket zavarja, ha koszos lesz a keze. Fél a zajoktól, olyanoktól is, amik a mindennapokban jelen vannak. Tart az idegenektől, lassan – több, mint fél óra alatt – oldódik fel a szűk családon kívüli helyzetekben. A ruházatát szinte nem tűri meg magán: szúrja, böki, irritálja. Néhány kedvenc darabon kívül mást nem hajlandó felvenni. Rosszul viseli a változást. 

Hajlamos aggodalmaskodni dolgokon. Érdekli, hogy mi miért történik másokkal, mély nyomot hagynak benne negatív események. Az ételeket szín és állag szempontjából értékeli, szigorú szabályok mentén eszik, például a szaft nem érhet a rizshez. Szeret otthon molyolni, elvonul a szobájába, nehezen lehet rávenni arra, hogy kimozduljon. 

Egyensúlyérzéke, finom vagy nagymozgása, jobb-bal megkülönböztetése, térbeli tájékozódása korához képest éretlen lehet, ennek jele például, hogy nehezen tanul meg biciklizni, nem tudja lökni magát a hintán, görcsösen fogja a ceruzát. Csoportos foglalkozásokon akár hónapokig csak megfigyelő, mielőtt bekapcsolódna. Nem szeret szüleitől távol lenni, az ottalvós tábor ellen tiltakozik. Majd azt írta: ha a listából két vagy több jellemzőt túlnyomórészt igaznak vélnek a szülők a gyermekük viselkedésére, az azt jelenti, hogy érzékeny gyermeket nevelnek.

 Különböző kifejezések, diagnózisok merülhetnek fel az ilyen gyerekek kapcsán: hiper-, vagy szuperérzékenység, idegrendszeri éretlenség, visszamaradt csecsemőkori reflexek, szenzoros feldolgozási zavar, gátlásosság, szorongó alkat, introvertáltság. Szakember – gyógypedagógus, fejlesztőpedagógus, pszichológus vagy neurológus – segíthet a pontos háttér és az egyéni fejlesztési terv meghatározásában. Egy biztos: nem a szülő nevelési stílusa, túlengedékenysége, gyermeknevelési kudarca oka a gyermek viselkedésének. A tünetek hátterében az idegrendszer ingerfeldolgozását érintő, veleszületett, organikus ok áll. Azt javasolta a szülőknek: empatikusan álljanak a gyermekükhöz, a segítő szándék kerüljön előtérbe, hogy enyhíteni tudjanak a nehézségein.

 Egyszerűsítsenek, ahol lehet! Kerüljék az indulatos reagálást és a siettetést. Lehet, hogy több időt vagy több segítséget kell adniuk, ez célravezetőbb, mint a feszült hangulat. Engedjék kapcsolódni a gyermeket az állatokhoz és a természethez. Nyugtatólag mondta: a gyerek toleranciaküszöbe, alkalmazkodóképessége nő, ahogy idősebb lesz. Kevésbé feszes napirenddel, elvonulásra való lehetőséggel sokat javulhat a túlterheltségből fakadó érzelmi hullámzás. Addig is éreztessék vele, hogy természetes, ahogy érez. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában