Második állomás

2022.05.21. 10:00

Harminchat befogott pillanat - Jámbori Tamás fotókiállítása az Agora Savaria Filmszínházban - fotók

Az Agora – Savaria Filmszínház aulájában nyílt kiállítás Jámbori Tamás fotóiból.

Tóth Judit

Jámbori Tamás a Záridő sorozatban

Forrás: Unger Tamás

A szombathelyi tárlatot – amely a Záridő sorozat második állomása – Kozma Gábor újságíró, a kiállítás ötletgazdája ajánlotta a közönség figyelmébe, közreműködtek a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes tagjai. Ha boldog az ember, akkor azért, ha meg küszködik, akkor meg azért nem veszi észre az idő múlását. De az élet már csak ilyen: emberek, események, gondolatok, érzések jönnek és mennek. Felerősödnek, leszakadnak. Így hullámzik végig minden napunk az elsőtől az utolsóig. A jó fotós – amilyen Jámbori Tamás is –, nem a megszokások rabja. Legyen az élet hulláma bármilyen magasan vagy bármilyen alacsonyan, felül rá, mert tudja, hogy a pillanat egyszeri és megismételhetetlen. Jámbori Tamást jól ismerjük, hiszen fotós múltja évtizedekben mérhető. 

De van a munkásságában egy szűk sáv, egy rejtélyes zóna, ami a többség számára ismeretlen, vagy legalábbis távoli. Ott művészként teljesedik ki a körmendi gimnázium rajz- és informatikatanára, a helyi 3F-K Fotóklub egyik alapító tagja, a nemzetközileg is elismert alkotó ember, merthogy ez mind Jámbori Tamás. A körmendi fotós képeit Geosits Judit rendezte nagy hozzáértéssel és szakmai igényességgel kiállítássá, úgy, ahogyan azt az alkotó is elképzelte. A frontvonalban portrék. Életek, örömök, bánatok lenyomatai. Balra szürreális hangulatok, középen elhullt szarvasbogarak háború után. Jobbra sok-sok tánc, csak körbe-körbe, mert örök körforgás ez, a bölcsőtől a sírig. Látás, láttatni tudás, empátia és türelem – ez mind ott van a fotós képein. – Olyan ember kiállításán vagyunk, aki mindig kerülte a reflektorfényt, ugyanakkor értékeset, maradandót alkot, szinte nap mint nap. Harminchat fotó, harminchat befogott pillanat, harminchat lehetséges életút és gondolat – fogalmazott a kiállítás és a kiállító kapcsán a kolléga, Kozma Gábor.

Jámbori Tamásról rengeteget lehetne beszélni és írni, de nincs rá szükség, és talán ő sem szeretné. Sőt egészen biztos, hogy nem szeretné. A képei beszélnek helyette, most már isten tudja, mióta. Hol édesen, hol búsan. Hol mélyből, hol magasból halljuk a remek fotós hangjait. De nekünk mindenhogyan kedves és baráti, mert végül is minden kép rólunk szól, nekünk és értünk van, az elsőtől az utolsóig. A Savaria mozi Szombathely szívében van, bejárata küszöb nélküli, így senki előtt nincs akadály, hogy Jámbori Tamás kiállítását megnézze az elkövetkezendő négy hétben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában