Csepreg

2022.05.16. 10:00

Horvát nap a felújított hármaskeresztnél

Horvát napot rendeztek a Boldogasszony kápolnánál szombaton, Dumovits István plébániai kormányzó tartott horvát nyelvű szentmisét, és megáldotta a felújított hármas keresztet.

Merklin Tímea

Fotó: Merklin Tímea

A Boldogasszony kápolna és az előtte lévő hármas kereszt az ide vezető több mint egy kilométer hosszú keresztút utolsó állomása.  Jankovics Gyula főúr építtette a kápolnát, akinek neve beíródott Csepreg és a helyi horvátok történelmébe. A Csepreg Horvát Nemzetiségi Önkormányzat 650 ezer forintot nyert felújítására a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Út menti keresztek pályázatán. Horváth Zoltán polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy ez volt az első közös program, bízik benne, hogy fognak még együtt pályázni, hiszen a múlt értékeit csak így, pályázatok révén, összefogással lehet megőrizni a jövő számára. Dumovits István plébániai kormányzótól megtudtuk, hogy ez a nap a „Szent Kereszt feltalálásának” ünnepe; a búcsújáró helyeken, ahol stációk vannak, Jézus történetét - elítélésétől a keresztre feszítéséig – 14 kép ábrázolja, ez a golgota a tizenötödik kép. A hármaskereszt sorsa ezzel a felújítással évtizedekre megoldódott, szolgálhatja a búcsújáró hely szent méltóságát. A szabadtéri mise után a kápolna kertjében folklórműsor volt, amelyben fellép a Peruska Marija Énekkar, a Cakavci tánccsoport, a Zidanske Zvijezdice csoport és a Csepregi Horvát Daloskör. Krály Mária, a Csepreg Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke közös éneklésre hívott kicsiket és nagyokat; a a horvát kulturális tevékenységből kiemelte Pántos Krisztina tevékenységét, aki betanította a csoportokat – elkötelezett a csepregiek és a horvátzsidányiak iránt is -, sok év munkája van benne. Van a horvát néphagyomány őrzői között olyan, akinek már három gyermeke van, mióta elkezdett énekelni. 

 

A dalok a fellépők „szívéből vannak” – mondta az elnökasszony. A fiataloknak a kápolnát mint randevúhelyet is ajánlotta, lehet idejönni, elbújni a mama elől, és visszaemlékezni majd, milyen volt, amikor gyerekként itt együtt énekeltek, és még nem tudták, hogy egy pár lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában