Albérlet

2022.05.16. 07:00

Így számoljon, ha a bérleti díjból fizetné a törlesztőrészletet

A magas kamatok miatt lakáskiadásból legfeljebb egy húszmilliós lakáshitel törlesztője fedezhető. Ha megvan az önerőnk, ennyi pénz egy 62-65 négyzetméteres lakásra is elég lehet.

BD

Fotó: Shutterstock

Az elszabaduló ingatlanárak miatt nincs könnyű helyzetben az, aki lakásvásárláson töri a fejét, a zöldhitel kerete gyakorlatilag kimerült, így aztán maradnak a piac kínálta lakáshitelek, csakhogy nemcsak az ingatlanárak, a kamatok is folyamatosan emelkedtek az elmúlt egy évben, ezért aztán felmerülhet a kérdés, hogy a jelenlegi kamatkörnyezetben érdemes-e még egyáltalán belevágni ingatlanvásárlásba? A választ szakértőnk, Szanati Mátyás pénzügyi tanácsadó segítségével keressük.

 

Átlagos, 62-65 négyzetméter körüli szombathelyi lakásokat vettünk alapul, itt vételár tekintetében meglehetősen nagy a szórás, hiszen 24,5 és 52 millió forint közötti kínálati árakkal találkozunk. Előbbihez legalább 5, utóbbihoz legalább 10,4 millió forint önerővel kell rendelkezni, plusz az egyéb járulékos költségek: ügyvédi díj, illeték, stb. (általánosan elmondható, hogy egy lakáshitel esetében 20% az elvárt, minimális önerő nagysága). Amennyiben az önerőn felül szükséges összeget banki hitelből szeretnénk finanszírozni, akkor az olcsóbb ingatlanhoz 19,4 millió forintot, míg a drágábbhoz 41,5 millió forint kell felvennünk. 20 éves futamidővel és 6,19%-os kamattal számolva – piaci konstrukcióban ennél alacsonyabb kamat jelenleg nem nagyon van – 141, illetve 300 ezer forint havi törlesztővel számolhatunk.

 

Miután a havi törlesztő nagysága nem haladhatja meg a nettó kereset ötven százalékát, legkevesebb 280-600 ezer forintos fizetésre van szükség, természetesen, ha ketten fizetik a hitelt, a bérek összeadódnak. Itt azonban érdemes megjegyezni, hogy sok bank inkább csak a nettó bér harminc százalékáig engedi a törlesztőt elszaladni, vagyis a példában szereplő drágább lakás esetében a nettó keresetnek el kell érnie az 1 millió forintot, ami még akkor is rendkívül sok, ha a hitelt ketten fizetik. Azok, akik a lakásra befektetésként gondolnak és kiadnák hitelből finanszírozott friss szerzeményüket, vagy nem szívesen válnának meg régebbi ingatlanuktól, úgy számoljanak, hogy a példánkban szereplő lakásokért havonta jelenleg 120-150 ezer forintot lehet kérni Szombathelyen, ebből 20 éves futamidőre 20 millió forint törlesztése vállalható. 20 millió forintnyi hitel tehát lakáskiadással még kitermelhető, ha viszont több pénzre van szükségünk, akkor már áldoznunk kell a fizetésünkből is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában