Ítélet

2022.05.19. 12:05

Ítélet született a piros jelzés ellenére vasúti átjáróba hajtó sofőr ellen - Hetven métert tolta maga előtt a vonat

Ítélet született a vasúti átkelőbe a piros jelzés ellenére behajtó sofőr ügyében. A vádlott 2021 augusztusában, a figyelmeztető jelzést nem észlelve hajtott be egy vasúti átkelőbe, amelyen éppen egy mozdonyvonat haladt át. A mozdony az ütközés után még körülbelül 70 méteren át tolta maga előtt a személyigépkocsit. A balesetben a vádlott súlyos sérüléseket szenvedett .

Szombathelyi Törvényszék

Illusztráció!

Forrás: Pixabay

A Szombathelyi Törvényszék közleményben tájékoztatta lapunkat arról, hogy a Sárvári Járásbíróság előkészítő ülésen közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt 150.000 forint pénzbüntetésre és 1 év 6 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt egy büntetlen előéletű férfit.

A vádlott 2021. augusztus 25-én 20 óra 30 perc körül, esti szürkületben egy személygépkocsival közlekedett Ölbő felől Szeleste irányába. 

A 8446-os számú főutat a 11. kilométer-szelvény térségében útszintben az Ölbő-Alsószeleste vasútvonal keresztezi. A vasúti átjáró fénysorompóval biztosított. A vasúti átjáró előtt „Sorompó nélküli vasúti átjáró” veszélyt jelző tábla van kihelyezve, amelyet olyan kiegészítő táblával láttak el, ami arra utal, hogy a vasúti átjárót fénysorompó biztosítja.

A vádlott személygépkocsijával úgy közelítette meg a vasúti átjárót, hogy nem észlelte a vasúti átjárót biztosító fénysorompó piros jelzését, ezért a vasúti átjáróba hajtott akkor, mikor neki bal kéz felől érkezett egy mozdonyvonat. A mozdonyvonat eleje a vasúti átjáróban nekiütközött a vádlott személygépkocsija bal oldalának, majd a vonat vezető tanú gyorsféket alkalmazott, amelynek következtében a mozdonyvonat ütközőjén fennakadt, részben pedig a vonat alá szorult személygépkocsit maga előtt tolva mintegy 70 méter távolságra az ütközés helyétől állt meg. A baleset következtében a vádlott nyolc napon túl gyógyuló, súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a KRESZ 19. § (6) bekezdés a) pontjában írtakat, valamint a 39. § (3) bekezdés a) és c) pontjában írtakat, mert a vasúti átjáró előtt nem állt meg annak ellenére, hogy a fénysorompó villogó piros jelzést adott és a vasúti átjáróban vasúti jármű közlekedett. 

Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és a védő a járművezetéstől eltiltás mérséklése iránt fellebbezést jelentett be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában