Ezúttal két helyszínen

2022.05.26. 13:00

Kétszer indulás, avagy a sárkány hét feje - Az ELTE SEK művészeti tanszékének diplomakiállítása - fotók

Régi hagyománya van a megyeszékhelyen, hogy az egyetemi művészeti tanszék végzős hallgatói a nagy nyilvánosság előtt rendezik meg diplomakiállításukat. Most is így történt, csak – mint mostanában olyan sok minden – egy kicsit másképpen. Június 3-án lesz a záró tárlatvezetés.

Ölbei Lívia

Ecsedi Krisztina tervezte a tárlat grafikai arculatát

Forrás: Unger Tamás

Kétszer indulás címmel rendezte meg az ELTE SEK Vizuális és Művészeti Tanszéke szokásos – bár most a virtuális terekből való visszatérést is ünneplő, a helyzetre reflektáló – diplomakiállítását, amelynek ezúttal helyszíne is kettő van: a Schrammel-gyűjtemény épülete és az Új Irokéz Galéria (a képtár alatt). A kiállítás a Vizuális Művészeti Tanszék kiállításrendezés kurzusán, közösségi munkában készült. Kurátor: Salamon Júlia, az ELTE BDPK VMT oktatója. A kiállítás grafikai arculatának tervezője: Ecsedi Krisztina képalkotás szakos hallgató. A „kétszer indulás” a kosárlabdában – szabálytalanság, amelynek retorziója van. Ahogyan a tárlathoz mellékelt magyarázatban olvasható: „Kétszer indulásnak nevezzük a kosárlabdában azt a szabályáthágást, amikor egy játékos befejezi a labdavezetést, magánál tartva a labdát megáll, majd ezt követően újra vezetni kezdi azt.

A kiállítás címe erre a kosár- vagy kézilabdapályán alkalmazott, pontosabban tiltott elvre reagál. Metaforaként emeli át a művészeti felsőoktatást az elmúlt két évben markánsan meghatározó jelenségre: a gyakorlati alkotómunka újrakezdésére, a műhelyekbe való visszatérésre utalva.” A kérdés most már csak az, hogy a kosárlabda világából metaforaként átemelt fogalom ebben az új közegben képes-e megszabadulni a szabályszegést követő retorziótól, vagyis előnyre fordítani az elmúlt pandémiás két év megtorpanásait, akadályait, „szabálytalanságait” (akár „retorzióit”). A kiállítás már azzal is igent mond a kérdésre, hogy megvalósult. Nem büntetés, hanem inkább jutalom, hogy az elmúlt két év virtuális kiállításai után ismét fizikai galériaterekben látogatható a képalkotás szakos végzős hallgatók kiállítása. Bár a munkákon is „sok esetben tetten érhető, hogy előképükben vagy kifejezetten megvalósításukban digitális, DIY, otthon is rendelkezésre álló eszköztárból építkeztek”.

Mindemellett a nappalis és levelezős képzésben részt vevő hallgatók munkái között „az autonóm klasszikus és újmediális művektől a design koncepciókon át a kifejezetten alkalmazott művészeti munkákig” sokféle alkotás megtalálható. A kiállítás június 4-éig látogatható. A Schrammel-gyűjtemény földszinti kiállítóterében keddtől vasárnapig, naponta 10-től 18 óráig; az Új Irokéz Galériában pedig szerdától péntekig, naponta 16 órától 18 óráig. A záró tárlatvezetés június 3-án 17 órakor kezdődik. A tárlatot böngészve A világ legrövidebb meséi címmel kiállított műtárgy láttán eszünkbe juthat Ottlik Géza utolsó meséje, amelyben az elvarázsolt királyfi annak rendje és módja szerint legyőzi a sárkányt, felépíti a kacsalábon forgó kastélyt, fölébreszti és feleségül veszi a királylányt – és a beköszöntő boldogságban egyszer csak megpróbál mindent újrakezdeni. Visszaragasztani a hét sárkányfejet, lerombolni a kastélyt. A kétszer indulásra vágyik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában