Átutazóban ebben a világban

2022.05.09. 11:00

Lelki útra is invitál a kiállítás - A Mária-zarándokutat bemutató vándorkiállítás nyílt a vasvári kultúrházban - fotók

Dr. Székely János megyés püspök nyitotta meg a Nagy Gáspár Művelődési Központban a Mária-zarándokút mentén található szent forrásokat bemutató vándorkiállítást. A programhoz egy beszélgetős est is kapcsolódott, melyen zarándokok tanúságtételei tették valóságossá a Mária úton átélt élményeket.

Gyöngyössy Péter

A rajzpályázat eredményeit a tárlatnyitó eseményen hirdették ki

Forrás: Szendi Péter

A Mária-út vasvári önkéntesei szervezték meg azt a péntek esti programot, amelyen megnyílt a Közép-Európa egyik legjelentősebb zarándokútvonalának szent forrásait bemutató kiállítás. – Átutazóban vagyunk ebben a világban – mondta dr. Székely János megyés püspök a megnyitón, majd így folytatta. – Aki zarándokol, az rádöbben arra, hogy az egész emberi élet egy hatalmas nagy út. A teremtő Isten álmodta meg ezt a világot, ő indította útjára az életünket. Arra születtünk, hogy megtanuljunk szeretni és az életünket ajándékká tegyük. Az élet útja arra való, hogy különböző állomásokon, néha szenvedéseken át, a szeretet dallamát tanuljuk, egyre tisztábban, egyre nagylelkűbben – hangsúlyozta dr. Székely János. 

– Mindannyian ugyanazt az életet éljük, megszületünk, növekszünk, tanulunk, dolgozunk, küszködünk, megbetegszünk, meghalunk. De vannak, akik ezt az utat másképpen járják végig. Nemcsak pénzt keresnek, nemcsak küszködnek, hanem tudják, hogy egy gyönyörű katedrális építésének a részesei. Aki hitelesen zarándokol, erre döbben rá. A természet ámulatba ejtő szépségéből megérzi a teremtő harmóniáját. Megérzi azt a gyönyörű rendet, ami ott rejtőzik a világ titka mögött. Egy-két nap alatt a zarándok tüdeje megtelik tiszta levegővel. Még egy-két nap és megtelik a szíve kegyelemmel és elkezdi kötni a szálat ég és föld között – fogalmazott a megyés püspök.

Galgócziné Szabó Zsófia, a Mária Út Egyesület koordinátora elmondta, hogy a kiállítás a tavalyi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódik. Az egyesület felkérést kapott, hogy mutassák be, milyen zarándoklati lehetőségek vannak a régióban. A kongresszus mottója – Minden forrásom belőled fakad – adta az ötletet. És elhatározták, hogy a Mária-zarándokút által érintett azon kegyhelyeket mutatják be, melyek szent forrásokhoz, szent kutakhoz kapcsolódnak. A tablók gazdag képanyaga egy fotópályázat eredményei. Rengeteg képet kaptak zarándokoktól, önkéntesektől, akik csodálatos képeken örökítették meg nemcsak a kegyhelyeket, természeti értékeket, kulturális kincseket, hanem az élményeket is. 

A fotók mellett próbáltunk egy lelki utat is bemutatni. Aki végigjárja az összes posztert, ízelítőt kaphat arról, hogy mi történik egy zarándoklaton, mi késztet egy embert arra, hogy zarándokútra induljon, hogyan találkozhat Istennel. Az eseményen értékelték a témában meghirdetett gyermekrajzpályázatra érkezett alkotásokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában