Körkép

2022.05.20. 20:00

Lesz idén hazai barack - Eddig nem drágultak jelentősen a szezonális gyümölcsök

A terméskilátások jobbak a gyümölcspiacon, mint az elmúlt két évben, de a megnövekedett termelői költségek miatt áremelésre lenne szükségük a gazdáknak.

MW

Az elmúlt két évben tapasztalt hiány után jónak ígérkezik a kajszitermés

 A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, és meggyből, cseresznyéből és szilvából is lesz elegendő – mondta a Világgazdaság érdeklődésére Kelemen Péter, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Ennek oka, hogy a fagyok az idén kevésbé sújtották az ültetvényeket, bár a terméskötődés nem volt tökéletes – tette hozzá. 

A felsorolt gyümölcsök várható piaci helyzete és ára ügyében szerinte most még korai lenne jóslásokba bocsátkozni. Egyelőre csak a szamócapiacot lehet látni, ahol az figyelhető meg, hogy a nagybani piaci ár a legjobb esetben a tavalyi szintet éri el, de sokszor alatta marad. 

A konkrét fogyasztói árak pedig nagyban függenek attól, hogy hol vásárolunk: ha például Lajosmizsén egy termelőtől, akkor jó eséllyel kilónként 2000–2500 forintért juthatunk hozzá a gyümölcshöz, extrém esetben még akár ez alatti áron is, de javarészt ennél magasabb árak vannak. Probléma ugyanakkor, hogy az értékesítési csatornák beszűkültek. A Covid-járvány miatt ugyanis sok zöldséges bezárt, egy Kiskunfélegyháza méretű városban, ahol tavalyelőttig kilenc zöldséges volt, most csak három működik – érzékeltette az arányokat Kelemen Péter. 

A járvány alatt a fogyasztás a multikba csatornázódott, mert az emberek úgy voltak vele, hogy ha már el kell menni a boltba, akkor egy helyen próbálnak beszerezni mindent. Az alelnök szerint itthon is igaz, ami a nemzetközi piacon megfigyelhető, vagyis hogy a legtöbb termék termelői ára inkább romlott a tavalyi évhez képest. Ami azért is tragikus hír, mert a termelés költségei – fajtól függően – 25–50 százalékkal emelkedtek – mondta az alelnök. A kertészeti ágazatban dolgozók többsége az elmúlt években nem tudott tartalékokat felhalmozni. Miközben a termelés drágul, a termelői árak ezt nem követik, a nagy láncok a tavalyi árakon akarnak vásárolni. Az pedig minden kertészeti kultúrára igaz, hogy ha tartósan ez marad a helyzet, akkor csökkenni fog a termelés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában