A 84-es főúton történt a baleset

2022.05.20. 13:22

Megúszta a börtönt a frontális ütközés okozója - A vétlen sofőrnél maradandó fogyatékosság alakult ki

A Sárvári Járásbíróság maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt 10 hónap -végrehajtásában 2 évre felfüggesztett- fogházra, 150.000 forint pénzbüntetésre és 1 év 6 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt egy német állampolgárt.

vaol.hu

Forrás: Illusztráció

A tényállás szerint a vádlott 2018. november 12-én délelőtt egy német rendszámú, BMW X3 típusú személygépkocsival közlekedett a 84-es számú főúton Sopron felől Sárvár irányába. Személygépkocsijában elöl jobb oldalon utasként szállított a sértett nőt. A vádlott személygépkocsijával a főút 74. kilométer-szelvényében egyenes útszakaszon haladt, amikor áttért a menetiránya szerinti jobb oldali forgalmi sávba, ahol ekkor érkezett egy magyar forgalmi rendszámú, Renault Trafic típusú gépkocsiból és a hozzá kapcsolt pótkocsiból álló járműszerelvény. A Renault vezetője a járműszerelvényt a menetiránya szerinti jobb oldali útpadkára kormányozta, azonban ennek ellenére a vádlott személygépkocsijának bal eleje – a terelővonaltól 2,6 méter távolságra - ütközött a pótkocsi bal oldali kerekének, majd a BMW tovább haladva a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávban, de már az úttest szélén frontálisan ütközött a járműszerelvény mögött érkező – egy férfi által vezetett – magyar rendszámú, VW Sharan típusú személygépkocsival - írja hivatalos oldalán a Szombathelyi Törvényszék. 

A baleset következtében a férfi sértett nyolc napon túl gyógyuló – 60 nap tényleges gyógytartamú – súlyos testi sérüléseket szenvedett el. Az elszenvedett sérülésekből nála maradandó fogyatékosság alakult ki, amely munkaképesség-csökkenésben kifejezve 20%.

A női sértett a baleset során nyolc napon túl gyógyuló súlyos testi sérüléseket szenvedett el, amelyek tényleges gyógytartama a hat hónapot meghaladta, így nála súlyos egészségromlás áll fenn. 

A balesetben a vádlott is nyolc napon túl gyógyuló – 120 nap tényleges gyógytartamú – súlyos testi sérüléseket szenvedett.

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a KRESZ 25. § (2) bekezdésében írtakat, mert járművével az úttesten annak nem a menetirány szerinti jobb oldalán közlekedett.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a védő három munkanapot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére, míg a távollévő vádlott a kézbesítéstől számított nyolc napon belül élhet fellebbezéssel.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában