Ítélet

2022.05.30. 15:28

Munkagéppel szorított falnak egy testvérpárt egy ittas férfi Szentpéterfán - Egyikőjük maradandó sérüléseket szenvedett

Ítélet született a férfi ügyében, aki tavaly márciusban, enyhén ittas állapotban, munkagépének szállító puttonyával a falhoz szorított egy testvérpárt, akik egy út széli padon ültek.

Szombathelyi Törvényszék

Forrás: Horváth Istvánné

A Szombathelyi Járásbíróság maradandó fogyatékosságot okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt 1 év 2 hónap – végrehajtandó – börtönre, 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt egy büntetlen előéletű férfit. Kötelezte továbbá 177.926 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A tényállás szerint a vádlott 2021. március 12-én 14 óra 30 perc körül – a vérében 1,04 – 1,09 ezrelék véralkohol-koncentrációval, enyhe fokban ittasan – közlekedett Szentpéterfa lakott területi útszakaszán a Kossuth utca aszfaltúttestén a Szabadság utca felől az Alkotmány utca irányába egy THWAITES Mach 477 típusú munkagéppel. A Kossuth utca 51. számú épület előtt 20 méter hosszan 7 méter széles aszfaltozott várakozóhely van kialakítva a vádlott haladási irányát tekintve jobb oldalon az úttest mellett. Az épület fala mellett, az út tengelyével párhuzamosan elhelyezett padon ült egymás mellett kettő férfi, akik testvérek. A vádlott a munkagéppel ezen helyhez érve jobbra kis ívben bekanyarodott az aszfaltozott várakozóhelyre, azonban ott nem tudott megállni, hanem a munkagép elején lévő fémből készült szállító puttonnyal nekiütközött a padon helyet foglaló sértetteknek, akiket az épület falának szorított - olvasható a Szombathelyi Törvényszék oldalán.

Forrás: Horváth Istvánné

A baleset következtében az idősebb sértett többszörös sérüléseket, együttesen nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett el, amelyek tényleges gyógytartama szövődménymentes gyógyulás esetén mintegy 180-240 nap. A sérülésekből maradandó fogyatékosság, súlyos egészségromlás keletkezett, amely 25 %-os munkaképesség-csökkenésnek feleltethető meg. 
A másik sértett a baleset következtében nyolc napon túl gyógyuló – 4-6 hét tényleges gyógytartamú – súlyos testi sérülést szenvedett el.
A vádlott érvényes vezetői engedéllyel nem, csak gépkezelői igazolvánnyal rendelkezik. 

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a KRESZ 4. § (1) bekezdés c) pontjában írtakat, mert úgy vezette a járművet, hogy a szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol volt. Megszegte továbbá a KRESZ 4. § (1) bekezdés a) pontjában írtakat, mert érvényes vezetői engedéllyel nem rendelkezik, de e szabályszegését szabálysértési eljárás keretében elbírálták. 

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész a szabadságvesztés és a közúti járművezetéstől eltiltás mértékének súlyosításáért, míg a vádlott, valamint a védő enyhítésért és a szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztéséért jelentett be fellebbezést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában