Hagyomány

2022.05.23. 07:00

Orbán-napi ünnepség a kápolnánál: táblát avattak és bográcsoztak Vásárosmiskén - fotók

Hagyomány a szőlőhegyre vezető út mellett álló Szent Orbán-kápolnánál az Orbán-napi ünnepség. Szombaton az ökumenikus istentiszteleten emléktáblát avattak, borversenyt is rendeztek.

Gyöngyössy Péter

Az emléktáblát Balasi István esperesplébános áldotta meg

Forrás: Cseh Gábor

Dél felé sok bográcsban vígan rotyogott a pörkölt Vásárosmiske határában, a Szent Orbán-kápolna közelében. A hagyományos Orbán-napi ünnepségen az ökumenikus istentiszteletet Balasi István esperesplébános tartotta. Jézus szavait idézte: „Kérjetek és adatik nektek.” Szent Lukács könyvéből olvasta fel az evangéliumot: „Jézus egy alkalommal így szólt tanítványaihoz: ne aggódjatok megélhetésetek miatt. Vegyetek példát a hollókról, nem vetnek, nem aratnak, nincs pincéjük, nincs kamrájuk, s az Isten táplálja őket. Vegyetek példát a liliomokról, hogyan nőnek. Se nem fonnak, se nem szőnek. 

Mégis mondom nektek, Salamon dicsőségében sem volt úgy felöltöztetve, mint egy ezek közül. Ne kérdezgessétek hát, hogy mit esztek vagy mit isztok, s ne nyugtalankodjatok. Atyátok tudja, hogy szükségetek van ezekre. Inkább az Isten országát keressétek, s ezeket megkapjátok ráadásképpen.” Az esperes prédikációjában felidézte a 2012. esztendőt, amikor erre a környékre került plébánosként:

 – Akkor a legtöbb templom rossz állapotban volt. Nemcsak a templomok mint épületek, hanem a közösségek is. A jó Istennek köszönhetően az elmúlt 10 évben sok minden felújulhatott. 2013 környékén Szabadi József megkeresett, hogy ezt a kápolnát rendbe akarják tenni. Az anyagokra összeszedték a pénzt, a munkát pedig hozzátették. Legyünk mindannyian templomépítők, no nem elsősorban kőtemplomépítők, hanem közösségépítők. Balasi István megáldotta a kápolna falán Szabadi József emlékére elhelyezett emléktáblát. Az áldás után Borbély László, a Kápolnáért Egyesület Vásárosmiske elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő Antall József néhai miniszterelnök mintegy 30 esztendővel ezelőtt tett kijelentését idézte, mely szerint Európában még az ateista is keresztény. 

– Az utóbbi évtizedekben az a 12 csillagból álló koszorú, amely az Európai Uniónak a szimbóluma, kezd elhalványodni. Az alapító atyák akkor a napba öltözött asszony, Szűz Mária jelképét emelték be a zászlóba, ma meg azt látjuk, hogy minden módon koptatják ezt az értékrendet. Nálunk a keresztény népi ünnepkör ritmust ad az életünknek. Az advent, a farsang, a nagyböjt és a húsvét, majd a pünkösd. Függetlenül attól, hogy valaki hisz Istenben vagy sem, életvezetésünk alapjaiban ott van a szakralitás. És közben vannak olyan ünnepeink, mint a Szent Orbán napja, amely itt, Vásárosmiskén és általában a szőlőhegyeken szintén az élet ritmusához tartozik. Ez is a hitünkhöz való ragaszkodásnak a jelképe – hangsúlyozta az ünnepségen a képviselő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában