Életmódváltás

2022.05.31. 09:00

Ötvenöt kilót fogyott Andrásfa polgármestere - Már most könnyebb, mint tizenkilenc évesen volt

Ötvenöt kilogrammot fogyott eddig Mátyás Zsuzsa andrásfai polgármester. Még süt közösségi alkalmakra porcukros fánkot, de ő maga már nem kér belőle, kedvence a citromossajttorta-ízű fehérje.

Merklin Tímea

Egy kardiológiai vizsgálat hatására kezdett el fogyózni

Forrás: Szendi Péter

A férje, aki mindig mindenben támogatja, szép ígéretet tett: jövőre lesznek huszonöt éves házasok, és a jubileumon újra elveszi feleségül, ez erőt ad neki a további fogyáshoz. Már most húsz kilóval kevesebb, mint 19 évesen volt, amikor nőül ment Nyári Istvánhoz, aki sosem bántotta a túlsúlya miatt, csak aggódott az egészségéért. Zsuzsa magas vérnyomással küzdött, stresszes volt, gyakran rosszkedvű, ingerlékeny. Most nyugodtabb, derűs, tele van energiával, bírja a munkát, van benne lendület. Napi ötször eszik, keveset és finomakat, hetente háromszor edz, rendszeresen kerékpározik, sétál, nagy álma, hogy körbetekeri a Balatont. Ahogy a konyhája és a fodrászműhelye, a biciklije is pöttyös, amelyet férjétől kapott. A családi kirándulások célja, hogy végigjárják együtt a környékbeli arborétumokat. Mátyás Zsuzsa azért szeretné megosztani fogyása történetét, hogy másoknak is példát adjon: nem lehetetlen egy negyven pluszos nő számára sem, hogy fitt és csinos legyen.

Mátyás Zsuzsa otthon is izmosítja magát, ha van egy kis ideje a tennivalók között
Forrás: Szendi Péter

Mátyás Zsuzsa napi gyakorlata nem egyszerűen egy fogyókúra, hanem az életmódváltás. Az egészséges táplálkozás és a sport elsődleges lett számára, pedig nem könnyű betartani a maga szabta szabályokat három munkakör és egy jó étvágyú család mellett. Rengeteget dolgozik: polgármesteri teendői mellett szakmája szerint fodrász, és működtet egy mezőgazdaságigép-kereskedést a családi házuk udvarán. Alelnöke az Összefogás Andrásfáért Egyesületnek, a helyi értéktárbizottságnak, alapító tagja a polgárőrségnek. Otthon ellátja a hagyományos magyar konyha ízeit kedvelő férjét és két fiát, a 24 éves Gábort és a 17 éves Szabolcsot. – 2019 tavaszán kardiológiai vizsgálatra mentem. Olyan magas volt a vérnyomásom, hogy az orvos azt mondta: nem lesz ennek jó vége. Akkor a nagymamámat ápoltam, felmerült, hogy engem előbb eltemetnek, mint őt, vagy legalábbis befekhetek mellé az ágyba – meséli Zsuzsa, aki akkor elkezdett fogyókúrázni.

A fogyás előtt a férjével, Nyári Istvánnal
Forrás: VN/családi album

– A Covid alatt az udvaron, a telken sétáltam, hogy a napi tízezer lépés meglegyen. Először megvontam magamtól a szénhidrátokat. Nem iszom üdítőt, csak zöld teát, citromos vizet, nem mondtam le a kávéról. Nem eszem kenyeret, tésztát, krumplit, süteményt, pedig az utóbbit nagyon szerettem, régen fél tepsi sütit megettem. Most egy-egy kocka étcsokit engedek meg magamnak olykor, az már elég, hogy „megvigasztaljon” – halljuk a polgármester asszonytól, aki a piros pöttyös konyhájában fogad minket a korábbiakhoz képest feleakkora méretben, de kétszer olyan csinosan. Van kedve átöltözni sportruházatba a kedvünkért, hogy megmutassa az otthoni eszközeit és alakformáló, erősítő gyakorlatait. – Első körben lement rólam negyven kilogramm, de aztán elkezdtek visszajönni a kilók. Az egyik fiam, Gábor már járt edzőterembe, én is elmentem vele, majd a barátnőmmel, Nórival, aki folyamatosan támogatott és biztatott engem. Akkor indult az életmódprogram. 

Elláttak személyre szabott tanácsokkal, edzéstervvel. Elmondták a helyes táplálkozás kritériumait, milyenek a jó szénhidrátok, a jó fehérjék, a jó zsírok. Így további tizenegy kilogrammot fogytam. Napi ötször eszem keveset, kétszer fehérjét, egy adagot délelőtt, egyet délután. Reggelire például tojásfehérjét sütök paprikával, paradicsommal, retekkel, vagy cottage cheese-t eszem puffasztott rizzsel, chiamaggal. Ebédre például lazacot párolt zöldbabbal vagy csirkemellet basmati rizzsel, vagy rakott káposztát basmati rizsből, csirkemellből készítve. Vacsorára csirkemellsonkát spenóttal vagy cottage cheese-t parikával, paradicsommal. Hetente háromszor eljárok Zalaegerszegre edzeni – tudjuk meg a polgármester asszonytól, aki azt mondja, óriási szerencse, hogy minden munkája „a ház körül” van, mert így frissen el tudja készíteni az ételeit. Ha erre nincs lehetősége, akkor este megcsinálja a másnapi adagjait, és magával viszi dobozokban. Zsuzsát nemcsak egészségesebbé tette az életmódváltás, hanem meg is fiatalította. Nem utolsósorban jövőre olyan esküvői ruhája lehet, amelyről mindig is álmodott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában