Mesélő Házak

2022.05.07. 17:00

Rádó Kálmán, Répcelak szülötte

Szentmártoni Radó Kálmán császári kamarás, titkos tanácsos, vasi főispán 1844- ben Répcelakon született

Feiszt György

A Radó-házat romantikus stílusban alakíttatta át

Forrás: Feiszt György

Gimnáziumi tanulmányait a Soproni Evangélikus Gimnáziumban végezte, jogi képesítését az Eperjesi Akadémián szerezte meg. 1867-ben választották a Sárvári Járás főszolgabírájává. A sárvári kerület három éven át viselt országgyűlési képviselőségéről 1875-ben mondott le. A Rába-szabályozó Társulat elnökévé való megválasztása után, 1881-től Tisza Kálmán miniszterelnök kormánybiztosaként vezette a társulatot, amely az ő rendületlen szervezői és közbenjárói munkásságának köszönhetően befejezte a Rába és mellékfolyóinak szabályozási munkálatait. 

1882-ben Radó Kálmán lett Vas vármegye főispánja, és 1893-ban Kőszegen, a porosz és osztrák–magyar seregek közös hadgyakorlatán ő köszöntötte II. Vilmos porosz császárt és Albert szász királyt. A példaértékű esemény megszervezőjét Ferenc József császár „valóságos királyi belső titkos tanácsossá” való kinevezéssel jutalmazta. 1896- ban Radót megválasztották a felsőőri kerület országgyűlési képviselőjévé. Számos kitüntetés, a „Lipót-rend”, a porosz „János-rend”, a szerb „Takova-rend” birtokosa volt. Jelentős adományokat tett a Soproni Főiskola és az evangélikus egyházkerület javára. 1899-ben karlsbadi (ma Karlovy Vary) gyógykezelése idején, ötvenöt évesen, váratlanul elhunyt. 

Az őseitől örökölt nemesi kúriát 1875-ben alakíttatta át romantikus stílusban. A legenda szerint a Répcelakon ma látható Radó-házban 1707-ben, a Rákóczi-szabadságharc idején gróf Stahremberg, a császári csapatok vezére fogadta a kurucok tárgyaló küldöttségét. A 2014-ben teljesen felújított „kertészlak” Radó Kálmán emlékszobájában Vas vármegye egykori főispánjának leszármazottai által adományozott emléktárgyakat állítottak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában