Vádemelések

2022.05.31. 08:47

Ügyészségi hírek: szabálytalan előzésből maradandó fogyatékosság, meg nem adott elsőbbség, ittas vezetés, nyakszorítás

Öt ügyben is vádemelési javaslatot tett az ügyészség - tájékoztatta lapunkat a Vas Megyei Főügyészség.

Vas Megyei Főügyészség

Illusztráció

Forrás: VN-archív

A Szombathelyi Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki a vád szerint 2021 augusztusában, a 834-es számú főúton közlekedett személygépkocsival, amikor utolért egy autóbuszt, és annak előzésébe kezdett. Az előzés megkezdése után észlelte, hogy vele szemben egy másik gépjármű közeledik, ezért visszatért a busz mögé. A szemben érkező jármű vezetője ugyanakkor az ütközés elkerülése végett letért a jobb oldali útpadkára, ahol elveszítette uralmát a jármű felett, átsodródott a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba, ahol frontálisan ütközött az ott közlekedő személygépkocsival. A baleset következtében a vétlen járművezetők egyike maradandó fogyatékosságot, másikuk nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket, egy utas pedig nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett el. 

A vádlott megszegte a KRESZ vonatkozó rendelkezését, mert úgy kezdte meg az előzést, hogy az ehhez igénybe venni kívánt forgalmi sáv nem volt olyan távolságban szabad, hogy az előzés a szembejövő forgalmat ne zavarta volna. A Szombathelyi Járási Ügyészség pénzbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozta a vádlottal szemben, akinek büntetőjogi felelősségéről a Sárvári Járásbíróság fog dönteni. 

A Szombathelyi Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat azzal a nővel szemben, aki a vád szerint 2021 novemberében, Szombathelyen közlekedett személygépkocsijával, amikor egy útkereszteződésben nem adott elsőbbséget egy 69 éves kerékpáros férfinak, és elütötte őt. A baleset következtében a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett el. A vádlott megszegte a KRESZ vonatkozó rendelkezését, mivel az „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblát figyelmen kívül hagyta, és nem biztosított elsőbbséget a védett útról érkező jármű részére. A Szombathelyi Járási Ügyészség pénzbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozta a vádlottal szemben, akinek büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni. 

A Kőszegi Járási Ügyészség többrendbeli lopás bűncselekménye miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki a vád szerint Kőszegen rendszeresen tört be három hétvégi házba, valamint egy oktatási intézmény raktárhelyiségébe és karbantartó műhelyébe. 

A vádlott a nyaralókba az ajtók, ablakok befeszítésével jutott be, és különféle használati tárgyakat, szerszámokat, gázpalackokat, valamint légfegyvereket lopott el. Az elkövető az oktatási intézmény épületeinek ablakát több különböző alkalommal betörte, és onnan szerszámokat, tisztító szereket, valamint készpénzt tulajdonított el. A lopással a sértetteknek összesen több mint 860 ezer forint kárt okozott. A Kőszegi Járási Ügyészség felfüggesztett börtönbüntetés mellett vagyonelkobzás elrendelését indítványozta a vádlottal szemben, akinek büntetőjogi felelősségéről a Kőszegi Járásbíróság fog dönteni.

A Kőszegi Járási Ügyészség ittas járművezetés vétsége miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki a vád szerint 2022 áprilisában, Kőszegen közepes fokban ittasan vezette a személygépkocsiját. A vádlott ittassága miatt felhajtott a járdára és az ott elhelyezett virágládáknak ütközött. A Kőszegi Járási Ügyészség pénzbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozta a vádlottal szemben, akinek büntetőjogi felelősségéről a Kőszegi Járásbíróság fog dönteni.

A Szombathelyi Járási Ügyészség garázdaság vétsége és könnyű testi sértés vétsége miatt emelt vádat azzal az idős férfival szemben, aki a vád szerint 2021 novemberében közterületen bántalmazta menyét. A vádlott előzetes szóváltást követően megszorította a sértett nyakát, őt a földre lökte, majd egy kerékpárt is rádobott. A bántalmazott nő nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett el. A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában