Érdekességek a településről

2022.05.17. 17:00

Új kiadás a faluról - Százöt példányban nyomták újra a vassurányi falumonográfiát

Százöt példányban újranyomták a hat éve írt falumonográfiát, amelyben számos kevésbé ismert érdekesség található a településről.

VN

Forrai Dániel, Prófusz Györgyné, Prófusz György

Forrás: Kajcsos Anikó

Még 2016 nyarán jelent meg magánkiadásban Prófusz György Örökségünk Vassurány című kötete, de lassan kiapadt a hetvenkötetes készlet, így nemrég kisebb ünnepséget rendeztek a könyv százöt példányban történő újranyomása okán. Forrai Dániel polgármester mondott köszöntőt, a helyi dalkör és a táncházcsoport közös produkciót adott elő. A szerző a második kiadás kapcsán elmesélte, a kötetben az őskor óta lakott település kevéssé ismert történelmi érdekességei is megtalálhatók.

Ágh Péter és Forrai Dániel a könyvvel
Forrás: VN

Így például, hogy 1591-ben a falu első önálló papja, Beythe András a hazai botanika és a reformáció kiemelkedő alakja volt. Vagy hogy a vassurányi kastélyt az a Sigray József báró építtette, aki aláírója volt a szécsényi szövetséglevélnek. Ő szignálta a Pragmatica Sanctiót, lehetővé téve a Habsburg-ház leányörökösödését. Így lehetett uralkodó Mária Terézia. A vassurányi uradalom utolsó birtokosa pedig az a Patzenhofer család volt, amely a nagyüzemi cukorgyártást meghonosította hazánkban. Ágh Péter országgyűlési képviselő később vette át a neki szánt példányt, és ha már ellátogatott Vassurányba, egy lombfúvóval a templom előtti tér takarításába is besegített. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában