Maradt még szabad forrás

2022.05.26. 07:00

Ülésezik a közgyűlés Szombathelyen - Zárszámadás, személyi ügyek, telekértékesítés

Személyi ügyek, az önkormányzat 2021. évi zárszámadása és telekértékesítés pályázati felhívása is terítékre kerül a közgyűlés ma 9 órakor kezdődő ülésén a városháza nagytermében.

Tömböly Ágnes

Újabb pályázati kiírásról dönthet a közgyűlés, az északi iparterületen adnának el területet

Forrás: Cseh Gábor

A meghívó szerint 16 napirendi pontot tárgyalhatnak ma a képviselők, abból kettőt zárt ajtók mögött. Mint arról korábban írtunk: értesüléseink szerint dr. Németh Gábor, a Szova NZrt. vezérigazgatójának távozása is téma lehet. Az ügyben múlt pénteken kerestük meg a városháza kommunikációs vezetőjét és a Szova NZrt. kommunikációs munkatársát, ám kérdéseinkre nem kaptunk választ. A két ülés között történtek beszámolójánál szavaznak arról a képviselők, hogy három óvodában is megemelik a férőhelyszámot: a Játéksziget óvodában 120-ról 130-ra, a Margaréta óvodában 125-ről 150-re, míg a Weöres Sándor óvodában 75-ről 90-re. Ezt a megnövekedett gyermeklétszám indokolja – derült ki a határozati javaslat előterjesztéséből. 

Ennél a napirendi pontnál módosíthatják a polgármesteri hivatal és az önkormányzat közbeszerzési szabályzatát: június 1-jétől lehetőség nyílhat arra, hogy a közbeszerzési bíráló bizottság határozatait nemcsak a kihirdetett veszélyhelyzetben, hanem máskor is meghozhatja távszavazással. Szombathely közbiztonságának helyzetéről és az annak javítása érdekében tett intézkedésekről szóló beszámoló ugyancsak a képviselők elé kerül, mint ahogy az önkormányzat előző évi költségvetésének zárszámadása is. Utóbbi előterjesztéshez csatolt független könyvvizsgálói jelentésben olvasható: az önkormányzat tényleges bevételi főösszege meghaladta a 33,6 milliárd forintot, míg a kiadási főösszegét 24 milliárd 184 millió 461 ezer forintban állapítják meg. 

A város működési egyenlege csaknem 4 milliárd forint pluszt mutat, míg az önkormányzat felhalmozási egyenlege megközelíti a plusz 5,5 milliárd forintot. Egy másik napirendi pontnál a maradványösszegek elszámolását tekintik át: eszerint a 2021. évi költségvetési rendelet végrehajtásánál 640 millió forint szabad forrás keletkezett – annak felhasználásáról az idei költségvetés első módosításánál dönthetnek, ugyanezen az ülésen. Újabb önkormányzati ingatlannal kapcsolatos döntéseket is hozhatnak a képviselők. Így az északi iparterületen telekalakítási eljárást követően egy csaknem 7 hektáros területet hoznának létre, amit pályázati úton értékesítenének. A forgalmi értéke – ingatlanbecslő szakvéleménye alapján – mintegy 352 millió forintra rúg. Amennyiben a város eladná a területet, a vételárból 2024. december 31-éig az északi iparterületen további közművesítéseket végezne el. Itt döntenek arról a javaslatról is, hogy az önkormányzat ne éljen elővásárlási jogával az egykori Sylvester nyomda területére vonatkozóan. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában